Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Vremuri de criză. Fără Vlad Filat
Moldova intră iarăși în anul 1999.

Într-o criză acută. Atunci, din cauza defoltului din Rusia. Azi, datorită crizei economice europene. Nici Rusia nu a fost vinovată, nici Europa nu e, fiindcă în timpul crizei din 2009 au existat țări (Polonia) care au înregistrat creșteri economice.

 

Prietenul meu care nu e pianist, v-am mai spus, s-a întors recent din Ucraina de Apus și mi-a povestit ce sărăcie e acolo. Mi-a spus că așa ceva a mai văzut doar o dată, în anul 1985, în România, cînd a traversat țara vecină în drum spre Bulgaria. Orașe și sate schilodite. ”Păi, și la noi satele se topesc apăsate de sărăcie”, - încerc eu să spun. ”Nu, la ei sărăcia e și mai mare decît la noi”. Explicația: să nu credeţi că conducerile și funcționarii moldoveni au furat mai puțin – pe cap de locuitor - decît oligarhii ucraineni. Numai că o parte din ceea ce au furat ai noștri a fost ciordită din ajutoarele venite din Apus; pe cînd Ucraina n-a beneficiat – pînă mai dăunăzi – de aceste favoruri financiare, și ciocoii din țara vecină au fost nevoiți să-și adune averile de miliarde sugînd sîngele propriului popor, căci, cum am mai spus: pînă mai ieri, grangurii ucraineni n-au beneficiat de fonduri occidentale. Paregzampl: Iulia T. fură 450 de milioane de dolari (afaceri cu gazele rusești), după care se duce la Putin și semnează un contract de livrare a gazelor pentru Ucraina la un preț mai mare decît cel de piață. În felul acesta, cetățenii ucraineni achită Rusiei cele 450 de milioane de dolari furate de Iulia T.

 

Ce înseamnă criză? Înseamnă sporirea esențială a tarifelor la electricitate, la gaze, la apă, fără sporuri esențiale la salarii. Pentru că haznaua statului e goală. 

 

Recent,  guvernul englez a operat reduceri bugetare de 20 de miliarde de lire sterline la capitolul asistență și ajutoare sociale. Va simți englezul această reducere? - O va simți. Numai că în ce măsură o va simți, căci salariul mediu pe economie în Anglia e de 3500 de dolari, iar în Moldova e de 235 de dolari. De cam 15 ori mai mare. Și ce-l costă pe englez să-și plătească întreținerea, dacă prețurile la carburanți sînt la fel ca cele din țara noastră? Iar pentru un moldovan… Creșterile recente la plățile pentru electricitate și gaze îl vor îngropa. 

 

Politicienii moldoveni se hîrîțesc între ei. Fac tot posibilul ca Filat să nu ajungă prim-ministru. Cred că le va reuși. Dar haideți să vedem ce va fi peste 4-5 luni în Moldova noastră. Totul va fi bine și frumos: тихий ужас, cum zic rușii, va fi în Moldova. Abia atunci ne vom da sama că Vlad Filat, de fapt, din capul locului trebuia să fie prim-ministru. Sînt sigur că, de era Filat prim-ministru încă din ianuarie, cel puțin 150 de milioane de euro erau aduși în țară: granturi pentru agricultură, ajutoare pentru promovarea democrației… 

 

Unii zic că se fură din granturi. Nu știu, nu zic ba. Dar e mai bine așa? Cînd nu se fură? E mai bine cînd lipsesc granturile? Da, se fura, dar mai ajungea cîte ceva și la agricultori. Acum nu ajunge nimic… Vi-i mai bine? 

 

La noi, politica se face pe Internet, pe rețelele de socializare, la televeziuni. Umberto Eco, poate intelectualul nr.1 din lume la ora actuală, susține că rețelele sociale dau libertate de cuvînt unor legiuni de imbecili” Uitați-vă cine lovește în Filat: niște pușlamale, niște eunuci poiltici și puberii exaltați. 

 

O remarcă: să ținem cont că și Filat are un produs pe care scrie ”Fabricat în Moldova”. Și nu noi sîntem acei care l-au sfătuit să se lege cu alde Tănase, Juravschi, Usatîi, Ghilețchi, Godea… Ba din contra.

28.07.15
Viorel Mihail
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top