Fii alături de noi
Deja Îmi place!
VIDEO: Ai privit de multe ori harta lumii. O mare minciună se ascunde în ea
Adevărul este că fiecare hartă spune o minciună, dar nu toate mint despre acelaşi lucru.

De exemplu, populara hartă de proiecţie Mercator, una dintre cele mai utilizate în prezent, pe care mulţi dintre noi o folosim, are nişte greşeli uriaşe.

 

Acest lucru are atât beneficii cât şi probleme pentru cei care o folosesc în diverse scopuri. Problema se datorează proiecţiei.

 

Proiecţia Goode (imaginea de mai jos) arată continentele, care sunt dimensionate în mod adecvat unul faţă de altul, dar cu multe întreruperi şi distorsiuni în ce priveşte distanţa.

 

 

Acest lucru are atât beneficii cât şi probleme pentru cartografie. Problema se datorează proiecţiei, care încearcă să transforme un glob sferic într-un plan plat.

 

 

Una dintre cele mai populare proiecţii este Mercator, dar şi ea are defectele sale. În realitate, Africa este de 14 ori mai mare decât Groenlanda; Canada este de doar 1,2 ori mai mare decât Statele Unite, iar Antarctica nu este cu certitudine un continent imens cum e portretizat.

 

 

Cu toate acestea, Mercator păstrează "locaţia reală a busolei între oricare două puncte" şi a devenit un standard în navigaţia nautică.

 

Deoarece nu există nicio hartă perfectă pentru toate necesităţile, cel mai corect pas este de a identifica de ce este nevoie de hartă şi apoi să se cântărească avantajele şi dezavantajele fiecăreia pentru a se potrivi cu scopul iniţial.

 

Despre unele aspecte interesante ale hărţii Mercator, vă propunem să aflaţi în clipul video de mai jos:

 

sursă: descopera.ro
18.02.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top