Fii alături de noi
Deja Îmi place!
GAFA uriaşă din cel mai mare ATAC cibernetic din istorie. Medici: Va costa VIEŢI
Peste 75.000 de atacuri cibernetice au fost semnalate în ultimele 24 de ore, în aproape 100 de ţări, vizând în principal sisteme informatice ale instituţiilor, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie, China, Rusia, Germania, Italia, Vietnam sau Spania, relatează BBC News online. Hackerii au declanşat atacul "WannaCry", folosindu-se de un virus din kitul de instrumente de supraveghere ale Agenţiei Naţionale de Securitate americane, scrie mediafax.ro.

„Este cel mai mare atac de tip ransomware din istorie" a declarat Mikko Hyppone, specialist în cadrul unei companii de securitate cibernetică din Helsinki, potrivit The Telegraph.

 

Atacurile au fost lansate cu virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi în valoare de 300 de dolari, pentru deblocare, în moneda virtuală Bitcoin.

Magnitudinea valului de atacuri care a afectat aproape o sută de ţări este "fără precedent" şi o investigaţie internaţională complexă este necesară pentru a soluţiona acest caz, a anunţat Europol, agenţia UE pentru cooperare în materie de aplicare a legii, potrivit BBC News online.

 

Agenţia avertizează că o „investigaţie internaţională complexă" este necesară pentru "a identifica pe cei responsabili" pentru acest val de atacuri cibernetice care a afectat mai multe ţări din Europa, inclusiv România.

 

Europol a mai comunicat că echipa de securitate cibernetică a agenţiei, EC3, colaborează cu autorităţile relevante din statele afectate pentru a „diminua ameninţarea şi să asiste părţile afectate".

 

Firma de securitate a anunţat că au fost înregistrate peste 45.000 de atacuri în 74 de ţări, între care şi România. Rusia se află pe primul loc în rândul ţărilor afectate de acest virus, aici fiind semnalate peste 70% din atacuri, în timp ce

România se află pe locul nouă, la mică distanţă de China, fiind a doua cea mai afectată ţară din Uniunea Europeană, după Luxemburg.

 

Jakub Kroustek de la firma de securitate Avast a declarat că până sâmbătă au fost detectate peste 100.000 de dispozitive infectate în 99 de ţări.

 

Este vorba de un atac uriaş", a declarat un specialist citat de BBC, constatând zeci de mii de cazuri ale unor infecţii informatice cu un virus numit "WannaCry" ori variante ale acestei denumiri.

 

Atacul aduce în discuţie o veche şi lungă dezbatere cu privire la pericolul ce vine din partea unor agenţii precum NSA care colectează şi folosesc software cu puncte slabe pentru spionaj, în loc să alerteze companiile cu privire la astfel de vulnerabilităţi pentru ca acestea să le poată detecta şi rezolva din timp.

 

Virusul de tip malware folosit în valul de atacuri informatice a fost lansat în aprilie de un grup de hackeri intitulat Shadow Brokers, care susţine că descoperit o breşă de securitate menţionată în documentele NSA, dezvăluite de WikiLeaks, potrivit Kaspersky.

 

Grupul de hackeri Shadow Brokers a postat în aprilie o serie de elemente ale unor programe de piraterie.

 

EnternalBlue, unul dintre acestea, s-a dovedit a fi "cel mai semnificativ factor" în răspândirea virusului folosit în atacurile de vineri, potrivit firmei de securitate Kaspersky Labs.

 

Informaţiile disponibile indică faptul că EternalBlue ar fi fost un cod dezvoltat de Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite, însă instituţia a refuzat să confirme sau infirme acest lucru.

 

În acest caz, NSA a descoperit o vulnerabilitate, într-un soft Microsoft, care a făcut atacul cibernetic posibil. NSA a raportat problema companiei, după o breşă de securitate descoperită în august, potrivit unor foşti oficiali americani care au dat declaraţii sub anonimat, ţinând cont de sensibilitatea subiectului, notează The Washington Post.

 

Microsoft a rezolvat problema şi a comunicat acest lucru în martie, înainte ca “Shadow Brokers” să profite şi să lanseze vulnerabilitatea, în aprilie. Astfel, Microsoft făcuse deja modificările necesare pentru a rezolva această problemă, dar cei care nu şi-au reînnoit sistemul de operare au rămas vulnerabili. Acum, zeci de mii de computere din întreaga lume au fost afectate.

 

NSA nu a comentat până acum incidentul, dar unii experţi au arătat simpatie faşă de agenţie, ţinând cont că a avertizat Microsoft cu privire la această problemă.

 

France 24: Un cercetător susţine că a găsit o cale de a opri recentul atac cibernetic global

 

Un cercetător din domeniul securităţii cibernetice susţine că a descoperit o cale de a preveni răspândirea virusului folosit în valul de atacuri cibernetice care a afectat zeci de ţări, informează site-ul postului de televziune France 24.

 

El susţine că a observat în mod accidental că înregistrarea unui nume de domeniu web folosit de virus va stopa răspândirea acestuia.

„Practic, (creatorii virusului) s-au bazat pe un domeniu neînregistrat, iar prin înregistrarea acestuia, am oprit răspândirea virusului de tip malware", a transmis acesta printr-un mesaj privat pe Twitter, folosind numele @MalwareTechBlog.

 

El a avertizat că încă nu s-a terminat această criză, întrucât hackerii pot schimba codul şi încerca din nou.

 

Haos în spitalele din Marea Britanie. Medici: Acest atac ar putea costa vieţi

 

Un specialist al companiei Kaspersky a anunţat că s-au înregistrat atacuri cibernetice în 99 de ţări.

 

Printre instituţiile vizate de atacuri informatice se numără NHS, zeci de spitale din Marea Britanie fiind afectate.

 

Şefii NHS şi guvernul britanic sunt puşi faţă în faţă cu vulnerabilităţile spitalelor la un astfel de atac şi vor trebui să răspundă întrebărilor.

 

Este un weekend al haosului scrie The Telegraph, după ce hackerii care care au infiltrat virusul în computerele spitalelor au cerut recompense în bitcoin pentru a debloca accesul.

 

Operatii şi programări au fost anulate, iar ambulanţele au fost redirecţionate după ce sistemul IT din 40 de spitale a fost infectat în urma atacului de tip “ransomware”.

 

Doctorii avertizează că cel mai mare atatc cybernetic din istoria NHS ar putea costa vieţi.

 

Theresa May, premierul Marii Britanii, a confirmat că atacul cibernetic care a vizat sistemul medical britanic este parte a unei serii de incidente informatice produse pe plan internaţional.

 

Ea a dat asigurări că nu există indicii că ar fi fost sustrase date ale pacienţilor.

sursă: mediafax.ro
13.05.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Altele
Invenţia genială pentru şoferi care le-a adus titlul nemţilor de cei mai mari inovatori
11.05.17
Center of Automotive Management şi PricewaterhouseCoppers le-au dat celor de la Volkswagen premiul pentru Cea mai inovativă marcă de volum. VW a mai primit la Frankfurt încă două premii generale (indiferent de segmentele sau standardul în care inovează) – pentru ...
Atenţie, utilizatori Gmail! A avut loc un ATAC MASIV - ce mail trebuie să NU deschideţi!
04.05.17
Un atac masiv de phishing a avut ca ţintă, miercuri, utilizatorii Gmail, raportează presa americană. Emailul de tip phishing s-a răspândit miercuri, făcându-i pe utilizatorii Gmail să creadă că au primit un email real de la o persoană pe care o cunosc şi cu, apare...
Călătoria către Marte va dura 5 minute! Ce se mai poate întâmpla în viitor
03.05.17
În ziua de astăzi, se întâmplă deseori ca fizica teoretică să confirme posibilitatea existenţei tehnologiilor care se găsesc în romanele Science Fiction. Acesta este cazul şi vitezei cu care vehiculele pot călători prin cosmos.Espen Gaarder Haug, un profesor din Norvegia, a ...
Codurile SECRETE care te ajută să afli dacă ești SPIONAT prin telefonul mobil
01.05.17
O serie de coduri secrete vă pot ajuta, în condițiile în care există suspiciuni legate de securitatea telefonului dvs mobil. Tastând aceste coduri puteți afla dacă sunteți urmărit prin intermediul gadgetului pe care îl aveți în buzunar. Publicația Brightside a făcut public...
VIDEO: Şi-a făcut maşina visurilor sale: A transformat un Mercedes-Benz W221 într-un W222
28.04.17
Un bărbat din oraşul ucrainean Jitomir, proprietar al unui Mercedes-Benz S-Class în caroserie W221, a decis să-şi transforme sedanul pentru ca vizual să fie asemănător cu un model în caroserie W222. Întreg procesul l-a dezvăluit într-un jurnal pe forumul Drive2.Entuziastul a ...
Fii alături de noi!
Top