Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Fostul premier Ion Sturza: Afacerea „Republica Moldova” merge bine!
Fostul premier, Ion Sturza, se îndoiește că cel de-al doilea raport al companiei Kroll, va fi publicat în timpul apropiat.

”Nu cred că domnul Candu va risca să-l publice. Vor fi bine detaliate traseul banilor și beneficiarii intermediari. Finali însă nu cred… Respectiv, șansele de recuperare sunt aproape zero”, afirmă Sturza într-o postare afișată pe pagina sa de Facebook.

 

Potrivit lui, numirea lui Sergiu Cioclea la cârma BNM a stârnit mult entuziasm. Bancher în domeniul investițional, cu un CV impresionant, limbi străine, experiență în spațiul ex-sovietic. ”Se pare însă că dumnealui nu-i prea arde de Moldova. Continuă să ducă o viață glamourosă, de investment banker, petrecându-și mai tot timpul în afara țării. Înțeleg că tusovka de la Moscova sau Londra (cu moscoviți) este mai plăcută. Înțeleg și altceva: cheile de la visteria BNM sunt în mâini bune și serios păzite. Dar există și o cutumă: guvernatorii băncilor centrale își limitează la maximum relațiile „periculoase”. Altfel, este ușor să cazi în plasa „traficului de influență”. Se pare că și noii viceguvernatori, inimoși și implicați la început, au înțeles care sunt regulile jocului. Dar despre Consiliul de Supraveghere BNM ați auzit ceva?” se întreabă fostul premier.

 

Potrivit lui, lucruri ciudate se întâmplă și la cele trei bănci aflate sub supravegherea BNM, care înglobează 50(!)% din activele bancare. Micii acționari, dar și managementul MAIB pare că și-au cumpărat indulgența de la guvernanți printr-o tranzacție extrem de dubioasă cu Hotelul Codru, afirmă Sturza.


”Grupul Platon a fost cu „succes” anihilat datorită noilor legi si arestari. Urmează ca 41% din acțiuni să fie vândute. Numai că nimeni nu se înghesuie să le cumpere. Ar fi BERD, dar în condiții umilitoare pentru Moldova, stat stabilizat și reformat, vorba premierului Filip. La un preț de 1.054 de lei per acțiune, când activele nete sunt de 3.500 de lei! Și se mai cere o garanție de la Guvern și BNM care ar acoperi eventualele litigii! La fel ca în cazul miliardului, tot pe spinarea oamenilor.

 

Soarta Moldincombank pare pecetluită. Sub administrarea „grijulie” a BNM, o mai umplu de datorii, credite neperformante și-i dau drumul în …canalizare, cu tot cu grupul Platon”, afirmă fostul premier.

 

Potrivit lui, și mai „interesant” este la „prima” bancă din Moldova, Victoriabank. ”La insistența partenerilor străini, s-au făcut 5(!) tentative de a afla cine sunt acționarii reali. BNM, din prima, insista cum că ar cunoaște: un oarecare Lobanov, arestat la Moscova. De parcă nu îi …știți voi cine sunt, prin intermediul lui Shor…„Acționarii” băncii insistă ca manager să fie nimeni altul decât Corneliu Ghimpu, care se face direct vinovat de cele 30% de credite compromise. Legal BNM nu poate să-l accepte. Dar dacă trebuie… se pregătește o schimbare de regulament”, mai spune fostul premier.

 

Acesta mai notează că posturile de televiziune subordonate liderului PDM, Vladimir Plahotniuc ”știu să manipuleze opinia publică”, afișând în prim plan: „Alegerea” prezidentului, „lupta” cu prezidentul, rușii și, mai nou, Interpolul-ru, „votul” uninominal, „reforma” pensiilor, concesionări, arestări spectaculoase între ai „noștri” și ai „voștri” și nimic despre recuperarea banilor furați.

 

”Între timp, afacerea „Republica Moldova” merge bine mersi… .”, concluzionează fostul premier.

 

Liderul PD, Vlad Plahotniuc, și Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea nu au comentat deocamdată aceste  acuzații. Anterior Cioclea a declarat că cel de-al doilea raport al companiei Kroll, va fi prezentat în februarie. ”La această etapă, Kroll a decis să nu furnizeze informaţii sensibile pentru a evita eventuale scurgeri, dar toate detaliile vor fi incluse în raportul final”, anunța Cioclea.

sursă: jc.md
20.03.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top
Recente
Angela Gonța a postat o poză cu fiica ei, care a acumulat aproape 4000 de like-uri!
Fiecare poză sau informație despre viața personală a persoanelor publice trezește interes în rândul internauților. Aseară, Angela Gonța a postat o fotografie cu fiica sa, Ekaterina, care are…
VIDEO: Scheciurile cu care ne-au uimit vloggerii cu ocazia Paștelui Blajinilor: Cu blană și Jeep la cimitir
An de an, moldovenii își arată adevărata lor față acolo unde mai puțin ar trebui. În loc să pomenească morții de Paștele Blajinilor, aceștia demonstrează noile achiziții, inclusiv vestimentare…
FOTO: Cu pomenile prin glod, zăpadă şi băltoace! Aşa sărbătoresc moldovenii Paştele Blajinilor
Chiar dacă au venit într-un număr mai mic la cimitire, tradiția nu poate fi uitată. Şi-au luat genţile cu pomeni, florile artificiale sau vii şi au venit la mormintele celor răposați. Totuși,…
FOTO: Prânz cu morții – Paștele Blajinilor în viziunea unui fotograf italian
Fotograful italian Carlo Gianferro a surprins imagini cu modul în care creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele Blajinilor în Moldova.Carlo Gianferro este un fotograf italian freelance, care și-a…
Ce alimente să nu mai mănânci niciodată dacă vrei să nu faci cancer
Anumite alimente ne pun în pericol sănătatea, chiar și viața. Acestea nu numai că îngrașă, dar cresc și riscul de a face numeroase boli grave, printre care și cancer. De aceea, nutriționiștii…