Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Cine ar castiga daca America, Rusia si China ar porni acum la razboi
Desi toate lumea isi indreapta atentia catre amenintarile din partea Statului Islamic sau talibanilor, in contextul global tensionat in care traim analistii discuta si despre un razboi conventional intre marile puteri ale lumii, America, Rusia si China.

 

Business Insider prezinta, intr-un amplu material, cum stau cele mai puternice armate din lume la patru capitole majore:

1. Avioane invizibile

In timp ce Statele Unite detin actualmente cel mai performant avion dificil de detectat pe radar, F-22, Rusia si China fac eforturi sa intreaca tehnologia americanilor.

 Nu exista mai mult de 187 de aeronave de lupta F-22, iar modelul F-35 care ar fi trebuit sa li se alature are tot felul de probleme in faza de testare.

 Intre timp, China lucreaza la patru aeronave de razboi invizibile. Modelul J-31 a fost prezentat la show-uri aviatice in 2014 si este cel mai avansat avion invizibil al Chinei in momentul de fata, iar J-20, care tocmai a inceput sa fie produs la scara mare, probabil se poate compara cu F-35, daca nu chiar cu F-22.

 Cele mai noi doua modele, J-23 si J-25, apar momentan la nivel de zvonuri si propaganda.

Rusia lucreaza in prezent la un singur avion invizibil de razboi, iar unii spun ca ar fi la fel de performant precum F-22-ul american.

Cel mai probabil, aeronava rusa T-50 va fi introdusa la finalul anului 2016 sau inceputul lui 2017. Probabil ca, intr-o confruntare, avionul F-22 ar fi cu un pas inaintea rusilor, insa ar da serios de necaz daca ar fi vazut primul de catre un pilot de T-50.

Castigator: Cata vreme celelalte avione invizibile sunt mai mult ipotetice decat reale, F-22 ramane o victorie clara.

2. Tancuri

 Armata SUA a trimis pentru prima data pe teren tancuri M-1 Abrams in 1980. Insa tancul a suferit atat de multe imbunatatiri de atunci, inclusiv la blindaj, tren de rulare si arme, incat totul in afara de caroserie este nou.

Are un tun principal de 120 mm, sisteme electronice de ultima generatie, arme care pot fi controlate de la distanta si o armatura formata din mai multe straturi.

Rusia dezvolta acum un prototip al tancului T-14, insa momentan se bazeaza pe T-90A, care este si el foarte performant. A rezistat chiar si dupa ce a fost lovit in plin de o racheta TOW, in Siria. Trimis pentru prima data pe teren in 2004, T-90A este dotat cu un tun de 125 mm care poate lansa inclusiv rachete.

 Precum Rusia, si China lucreaza la noi tancuri, insa acum opereaza cu Tip 99, echipat cu un tun de 125 mm care, de asemenea, are capacitatea de a lansa rachete. Se pare ca masinaria este la fel de rezistenta in razboaie precum

tancurile americane sau rusesti.

 Castigator: Daca luam in calcul strict luptele unu la unu, este egalitate. Insa America are mai multe tancuri si echipaje mai bine antrenate, iar fortele SUA au mai multa experienta in lupte recente decat puterile rivale.

3. Nave de suprafata

 Cu cea mai mare forta navala din lume, America poate castiga orice lupta pe apa, daca aceasta are loc in mijlocul oceanului. Piesele de rezistenta sunt cele zece portavioane si noua platforme de aterizare pentru elicoptere. Insa tehnologia super-avansata a Statelor Unite s-ar putea sa nu fie suficienta pentru a combate rachetele Chinei sau submarinele Rusiei, daca SUA sunt nevoite sa lupte in apele teritoriale ale adversarilor.

Rusia nu este inca la nivelul Americii, insa faptul ca a reusit sa lanseze rachete Kalibr de pe mare, asupra unor tinte terestre din Siria, a demonstrat ca marina lui Vladimir Putin a gasit o cale de a face navele sale mult mai amenintatoare.

 China face mari eforturi pentru a dezvolta Garda de Coasta si Fortele Navale. Cea dintai este folosita pentru instaurarea suveranitatii in apele contestate, fiind Garda de Coasta cu cele mai multe nave si cel mai puternic inarmata din lume. La randul lor, Fortele Navale au sute de nave de suprafata cu rachete avansate si alte arme de ultima generatie.

 Castigator: Fortele Navale ale SUA sunt, cu siguranta, cele mai puternice pe plan mondial, insa ar suferi pierderi importante daca ar lupta cu Rusia sau China in apele lor teritoriale.

4. Submarine

 America detine 14 submarine cu cate 280 de rachete nucleare - care ar putea nimici fiecare un intreg oras inamic -, patru submarine cu 154 de rachete de croaziera si 54 de submarine pentru atacuri nucleare. Sunt foarte avansate din punct de vedere tehnologic, puternic inarmate si invizibile.

 Rusia are doar 60 de submarine, dar sunt foarte bune. Submarinele nucleare ale Rusiei sunt aproape la fel de performante precum cele occidentale in ceea ce priveste invizibilitatea, in timp ce barcile diesel ale Moscovei sunt cele mai silentioase din lume.

In schimb, China are doar cinci submarine pentru atacuri nucleare, 53 de submarine de atac diesel si patru submarine cu rachete balistice, insa are in plan sa fabrice mai multe.

Submarinele Chinei sunt usor de urmarit, insa Statele Unite si aliatii lor dezvolta sisteme sofisticate pentru a le monitoriza oricum.

Castigator: Flota de submarine a SUA castiga la doua capitole - atat le capacitatea de atac asupra tintelor de la sol, cat si in lupta unu la unu cu alte submarine, insa Rusia si China vin din urma.

Inovatiile celor doua tari vor face ca oceanul sa fie un loc mult mai periculos pentru submarinele americane.

 

sursă: ziare.com
12.02.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top
Recente
Nu doar vedetă pe Instagram! Mihaela Berdaga a obținut titlul de „cel mai bun absolvent al anului”
La ai săi 19 ani recent împliniți, Mihaela Berdaga e un adevărat model pentru tânăra generație. Pe lângă faptul că este dansatoare și o mare împătimită de fitness, s-a remarcat dintotdeauna…
Familia Jannei Friske s-a întâlnit cu Platon
Membrii familiei Friske l-au văzut pe fiul regretatei artiste în acest weekend. Jurnaliștii susțin că bunicii și nepotul au vorbit în prezența unui psiholog și a un executor judecătoresc.Dmitri…
ProTV Chișinău, obligat să plătească profesoarei din Ungheni 40.000 de lei. CSJ a menținut decizia Curții de Apel
Curtea Supremă de Justiție a menținut ieri decizia Curții de Apel Chișinău prin care postul de televiziune ProTV Chișinău este obligat să achite despăgubiri morale profesoarei de la UngheniTânăra…
Mii de persoane au strâns peste 25.000 de lire sterline pentru omul străzii care a devenit erou în urma atacului din Manchester
Mii de persoane s-au mobilizat pentru a strânge bani pentru omul stăzii devenit erou în urma atacului din Manchester. În cadrul unui interviu, acesta a povestit momentele de groază la care a fost…
Ne așteaptă seri cu muzică și proiecții de filme pe strada pietonală din Chișinău. Detalii!
Timp de patru seri, Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF va anima unul din cele mai noi spații urbane, strada pietonală Eugen Doga, cu muzică bună și documentare de ultimă oră…