Fii alături de noi
Deja Îmi place!
MOLDOVA KAPUT - vezi de ce nu e favorabil Noul Președinte al Germaniei pentru Moldova
Social-democratul german Frank-Walter Steinmeier a fost ales duminică președinte al Republicii Federale Germania. Fostul ministru de externe, în vârstă de 61 de ani, a fost ales cu 931 de voturi pentru din totalul celor 1.239 de mari electori, proveniți în principal din cele două camere legislative.

În ultima sa vizită oficială la Chișinău acesta a cerut pe șleau federalizarea Moldovei cu statut special pentru Transnistria. În articolul TRANSNISTRIA - o nouă agendă, promovată din exterior, la care Chișinăul va fi nevoit să reacționeze menționam:

 

Dacă până mai ieri - TRANSNISTRIA era sprijinită unilateral doar de Moscova, 2016 ar putea furniza surprize și din direcții apusene. Un semnal puternic a fost transmis din cancelaria americană de către ambasadorul SUA la Chișinău J. Pettit. SUA - a transmis semnale foarte explicite că dorește ”statut special” votat de Parlamentul R. Moldova pentru stânga Nistrului. Anterior ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, fără ocolișuri cerea același lucru Chișinăului oficial.

 

Planul de federalizare a regiunii, eșuat în mai multe rânduri de jure, de-a lungul timpului promovat mai ales la insistența Rusiei, revine în 2016 pe agenda internațională. Motivația e clară, se dorește consfințirea unei realități instalate de facto. În relațiile internaționale este cunoscut termenul uti possidetis, ita possideatis ("ce ai luat în stăpânire, asta va fi al tău"), permite practicilor sau anexărilor "de facto" să scoată din vigoare tratate sau legi socotite învechite.

Noua agenda este promovată și de forțele politice interne.

 

Zilele trecute, candidatul PN la alegerile prezidențiale din 2016, Dumitru Ciubașenco vocifera despre a PATRA REPUBLICĂ - MOLDOVA (detalii - aici) care includea, cităm: ”Convocarea Adunării constituante, cu participarea reprezentanților Transnistriei. Elaborarea în comun și adoptarea prin referendum a unei noi Constituții. Instituirea celei de-a Patra Republici Moldova. Edificarea prin eforturi comune a Noii Moldove”.

 

Mesajul lui Ciubașenco este de departe unul plăsmuit de el, e un lucru la vedere că partidul acestuia - Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi, este agreat de Excelența sa Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, ultimii afișându-se împreună la evenimente interne de rezonanță.

 

Astfel, TRANSNISTRIA - constituie o nouă agendă, promovată din exterior, la care Chișinăul, mai devreme sau mai târziu, va fi nevoit să reacționeze.

sursă: 1md.online
13.02.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top
Recente
FOTO: Natalia Gordienko incearca sa dezvaluie subtil sexul copilului sau? Iata detaliile care au trezit suspiciuni
Natalia Gordienko va avea o fetita sau un baietel?Natalia Gordienko a postat pe contul sau de Instagram, o poza cu o fetita care este fericita, insotita de comentariul "Fericita". In acel moment…
Vine sau nu peste noi uraganul din România: Iată ce spun meteorologii moldoveni
Сорванные крыши домов, поваленные деревья, десятки пострадавших и восемь погибших людей – таковы последствия…
COMOARA ascunsă din pachetul de țigări. Toată lumea le aruncă, deși pot câștiga sume URIAȘE
Pentru mulți fumători, foița aurie sau argintie care acoperă țigările într-un pachet este complet inutilă, însă niciunul nu știe că prin aruncarea acestora pierd cel puțin 500 de euro.O…
Membrii trupei DJ Project, răniţi grav după ce un TIR s-a răsturnat peste maşina lor
Membrii trupei DJ Project, Gino Manzotti, DJ Maxx şi Mira, sunt printre victimele accidentului rutier care a avut loc luni, pe DN7, în judeţul Vâlcea, când un TIR s-a răsturnat şi a lovit două…
Neymar încinge spiritele la PSG! Brazilianul, la un pas de bătaie cu Cavani după meciul cu Lyon!
Thiago Silva a evitat o bătaie între Edinson Cavani şi Neymar, după meciul disputat de PSG pe teren propriu cu Olympique Lyon, informează L'Equipe.Conforma jurnaliştilor francezi, Cavani i-a…