Fii alături de noi
Deja Îmi place!
NATO iese la raport: cât cheltuieşte România faţă de ceilalţi aliaţi
Cheltuielile României cu apărarea au scăzut în 2016, în contextul în care în acest an ţara noastră îşi propune o alocare de 2% din PIB, aflându-ne printre ultimii în clasamentul statelor NATO în ceea ce priveşte alocarea pe cap de locuitor.

România a cheltuit anul trecut 10,78 miliarde lei (2,65 miliarde dolari) pentru apărare, alocând însă un procent mai mic din Produsul Intern Brut decât cu un an înainte, dar şi una dintre cele mai mici sume pe cap de locuitor dintre statele membre NATO, potrivit statisticilor organizaţiei. În acest an, ţara noastră şi-a propus să crească bugetul apărării la 2% din PIB.

 

Eforturile realizate de România în cadrul NATO anul trecut au fost lăudate de secretarul general Jens Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă de prezentare a raportului anual al organizaţiei. „Sunt încurajat de faptul că România şi-a asumat să crească bugetul Apărării până la 2% în acest an”, a spus Stoltenberg.

 

Printre progresele enumerate de înaltul oficial aliat se numără operaţionalizarea facilităţii antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu şi trecerea sa sub comandă NATO, recunoaşterea spaţiului cibernetic ca domeniu operaţional, creşterea prezenţei militare în estul Alianţei, trei întruniri ale Consiliului NATO-Rusia pentru creşterea transparenţei, proiectarea stabilităţii în vecinătatea Alianţei sau noul nivel de cooperare între NATO şi Uniunea Europeană. 

 

România faţă de ceilalţi membri NATO

 

Cheltuielile cu apărarea ale României au reprezentat anul trecut 1,41% din PIB, fiind a 11-a naţiune într-un clasament al contribuţiilor. Acest procent a scăzut însă faţă de 2015, când ţara noastră a alocat 1,45% din PIB pentru apărare. Suma a fost totuşi mai mică în anul precedent, de 2,58 miliarde dolari.

 

Anul în care România a dat cea mai mare sumă către apărare a fost 2014, când au fost alocate 2,692 miliarde dolari, respectiv 1,35% din PIB. În 2009, România cheltuia 1,36% cu acest sector. Numai cinci state membre NATO au alocat pentru apărare peste 2% din PIB, ţinta stabilită de organizaţie, respectiv Statele Unite (3,61%), Grecia (2,36%), Estonia (2,18%), Marea Britanie (2,17%) şi Polonia (2,01%).

 

În ceea ce priveşte valoarea cheltuielilor, cel mai mult au alocat pentru apărare Statele Unite, respectiv 664,058 miliarde dolari, fiind urmate de Marea Britanie, cu 56,790 miliarde dolari, Franţa, cu 44,222 miliarde dolari şi Germania, cu 47,469 miliarde dolari.

 

Cheltuielile cu apărarea pe cap de locuitor erau în România de numai 121 de dolari, una din cele mai mici valori dintre statele membre NATO. Mai puţin cheltuiau doar Albania (50 de dolari) şi Bulgaria (102 dolari).

 

La polul opus, Statele Unite cheltuiau cel mai mult cu apărarea, alocând 1.877 dolari pe cap de locuitor, Norvegia aloca 1.399 dolari, iar Marea Britanie cheltuia 907 dolari. Cheltuielile totale cu apărarea ale statelor membre NATO în 2016 au fost de 921,439 miliarde dolari, în creştere faţă de 2015 când au fost alocate 891,749 miliarde dolari.

 

Continuarea citește aici

sursă: adevarul.ro
15.03.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top
Recente
Cu FISC-ul „de pază”, șefii piscinelor au început „brusc” să declare venituri de 2 ori mai mari
Serviciul Fiscal de Stat anunță că la majoritatea agenţilor economici pe care i-a monitorizat de la începutul verii, veniturile au crescut în perioada iunie-iulie 2017 comparativ cu perioada iunie-iulie…
VIDEO: Incendiu într-o casă din sectorul Buiucani al Capitalei! Două autospeciale cu pompieri au intervenit
Un incendiu a izbucnit în această seară într-o casă părăsită de pe strada Lisabona, din sectorul Buiucani al Capitalei.a fața locului au intervenit două autospeciale. Incendiul a fost…
FOTO: Doar femei frumoase in familia Xeniei Deli! Fotomodelul are o verisoara superba
Se pare ca din familia fotomodelului, Xenia nu este unica care uimeste cu frumusetea sa.Pe langa sora care ii semana foarte mult, Xenia are si o verisoara la fel de atragatoare.   Verisoara…
Neymar a intrat în conflict cu oamenii din conducerea Barcelonei: Nu merită să fie acolo, în fruntea clubului!
Neymar a avut o declarație dură la adresa oamenilor din conducerea Barcelonei, la finalul meciului cu Toulouse, pe care parizienii l-au câștigat cu 6-2 și în care brazilianul a strălucit.Atacantul…
Buruiana-minune din Moldova care ne vindecă de cele mai crunte boli. „Va fi hrana viitorului“
Considerat de mulţi doar o buruiană bună de dat la porci, ştirul, o specie de amarant, este de fapt o plantă foarte bogată în vitamine şi minerale. Este un medicament natural, un aliment gustos…