Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Previziuni Stratfor pentru 2025: România și Polonia vor redesena granițele Rusiei, iar Europa va avea mult de suferit
Prognoza următorului deceniu emisă de Stratfor zugrăveşte un peisaj geopolitic şi economic profund modificat faţă de cel din ziua de azi. Raportul publicat de agenţia de „global intelligence” arată că marile puteri de până acum se vor retrage într-un con de umbră.

Războaiele, schimbările politice şi declinul economic vor reconfigua hărţile de putere pe întreg globul, iar România va profita de ocazie şi îşi va recupera teritoriile pierdute de-a lungul timpului în faţa ruşilor, conform raportului.

 

Rusia nu va supravieţui

Rusia, aşa cum o cunoaştem acum, va înceta să mai existe până în 2025. Încercările Moscovei de a-şi asigura securitatea economică vor determina creşterea agresivităţii Rusiei în regiune.

În cele din urmă, pretenţiile teritoriale asupra unor zone tampon, încercarea de a atrage de partea sa, chiar şi cu forţă, state din fosta Uniune Sovietică vor stârni temeri în rândul vecinilor săi.

În final, costurile masive cu înarmarea, declinul preţului petrolului şi presiunea internă vor dezmembra actuala Federaţie Rusă, dând naştere unor regiuni semi-autonome.

„Ne aşteptăm ca autoritatea Moscovei să slăbească substanţial, ducând spre fragmentarea formală şi informală a Rusiei. Este improbabil că Federaţia Rusă să supravieţuiască în această formă”, arată raportul Stratfor.

De pe urmă acestei destrămări a Rusiei vor beneficia statele din Europa de Est: România, Polonia şi Ungaria, care vor reuşi să recupereze diverse teritorii confiscate de Moscova de-a lungul timpului.

 

Polonia şi România, liderii alianţei anti-Rusia

Polonia se va impune în final ca lider economic, politic şi militar al regiunii de sud-est din Europa, beneficiind de potenţialul său.

În prima parte a următorilor 10 ani, Varşovia va coopera îndeaproape cu Bucureştiul în cadrul unei alianţe împotriva Rusiei, susţinută şi de Statele Unite.

Cele două ţări europene vor fi cele care vor da tonul remodelării zonelor de influenţă ale Rusiei şi recuperării teritoriilor ocupate în perioada sovietică, mai arată analiza Stratfor.

 

O Europă suferindă

Problemele demografice şi comunitare din cadrul UE vor fi piedicile care vor atârna cel mai greu în balanţă proiectului politic european.

Liderii statelor membre vor înfrunta o presiune mai mare din partea populaţiei locale pentru a pune în aplicare măsuri cu caracter naţional.

„Principala tendinţă politică se va îndepărta de soluţiile multinaţionale către un naţionalism mai mare impus de forţele divergente economice, sociale şi culturale de pe continent”, avertizează analiştii Stratfor.

Aceştia cred că UE nu va reveni la nivelul de creştere economică atins înainte de instalarea crizei din 2009.

Uniunea va continua să existe, dar în interiorul ei se vor vedea tabere diverse, iar proiectul politic UE va fi ţinut în viaţă doar prin tratate bilaterale sau multilaterale izolate.

Naţiunile europene sunt aşteptate să revină la măsuri protecţioniste pentru economiile locale şi să insiste tot mai mult asupra securităţii graniţelor proprii.

 

Turcia, lider în Orientul Mijlociu

Conflictul din Siria nu va lăsa nicio altă variantă pentru Ankara decât aceea de a se implica direct în rezolvarea turbulenţelor care au destabilizat zona din sudul graniţelor sale.

În cele din urmă, Turcia va intră în competiţie directă cu Iranul pentru obţinerea titlului de lider politic şi economic în regiune şi, cu susţinerea Statelor Unite, are mari şanse de a se impune.

„Indiferent de reţinerile de acum, Turcia nu va suporta ani în şir de haos la graniţele sale şi nici nu se întrevede alt stat care să preia această povară”, comenteză analiştii Stratfor.

 

China iese din ritm

Noua normalitate din China va impune reducerea ritmului de creştere economică cu care gigantul Asiei ne-a obişnuit în ultimele decenii.

Perioadei de creştere economică moderată îi va urma una în care economia Chinei va descreşte la un nivel destul de scăzut.

“China va continuă să reprezinte o forţă majoră din punct de vedere economic, dar nu va mai reprezenta motorul care alimentează creşterea economică globală”, dezvăluie prognoza agenţiei Stratfor.

Poziţia militară a Chinei în regiune va fi contestată de Japonia, dar Beijingul va pierde şi poziţia de putere economică la nivel global în făţa unei alianţe de 16 state din Asia de Sud-Est, Africa de Est şi America Latină.

 

Americanii fac pasul înapoi

Învăţând din greşelile trecutului, Washigntonul va opta pentru o poziţie cât mai discretă din punct de vedere al implicării sale militare la nivel global.

„Va avea de înfruntat ameninţări majore din punct de vedere strategic, dar nu va mai lua iniţiativa de a răspunde din prima acestora, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani”, cred strategii implicaţi în realizarea raportului.

Cu toate acestea, nimic nu va clinti SUA din poziţia de lider economic, politic şi militar al lumii.

 

Jihadişti izolaţi

În următorii cinci ani, analiştii Stratfor se aşteaptă că cele două mari războaie derulate de Statele Unite în Orientul Mijlociu să ia sfârşit.

Grupările jihadiste îşi vor continuă seria de atacuri teroriste, provocând pagube importante şi panică, dar militanţii acestora vor reprezenta o mişcare izolată la doar câteva zone din Orientul Mijlociu.

 

Germania, fără atuuri

Cu o Europă care este de aşteptat să traseze bariere economice şi politice de-a lungul şi de-a latul diverselor zone din interiorul UE, puterea Berlinului în regiune se apropie de final.

Dependentă de un model economic axat pe export şi ostatică a sentimentului de bunăstare economică şi a mediului competitiv de afaceri, Germania va avea de înfruntat destule provocări în următorii 10 ani.

Exporturile contează în procent de 50% din PIB al Germaniei de acum, jumătate din vânzări fiind direcţionate spre pieţele din interiorul UE.

Impunerea unor măsuri protecţioniste în diverse colţuri ale blocului celor 28 de naţiuni este în măsură să genereze un declin al economiei germane şi o reducere importantă a influenţei Berlinului în regiune.

18.05.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Altele
Premierul și doi miniștri, excluși din partid
18.05.17
Noul premier francez, Edouard Philippe, împreună cu ministrul său al economiei, Bruno Le Maire, și cu cel de finanțe, Gérald Darmanin, au fost excluși miercuri din partidul de dreapta Republicanii, condus de fostul președinte Nicolas Sarkozy, informează AFP.Formațiunea Republic...
Un lider din Partidul Republican sugera, în iunie 2016, că Donald Trump ar fi plătit de Vladimir Putin
18.05.17
Kevin McCarthy, liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor a SUA, declara, în iunie 2016, că preşedintele Vladimir Putin l-ar plăti pe Donald Trump, informează The Washington Post şi Reuters, citate de Mediafax.Kevin McCarthy susține însă, în acest...
Pavel Filip a cumpărat 10 sticle de Jack Daniels de pe 999.md, iar una a adus-o la ședință. Prim-ministrul „trage de urechi” organele de drept
18.05.17
Premierul Pavel Filip a început ședința de astăzi cu o sticlă de Jack Daniels pe masă. Prim-ministrul a menționat că a cumpărat 10 sticle de whiskey de pe site-ul destinat anunțurilor 999.md.„În ultima perioadă au început să se adreseze la mine mai mulți oa...
FOTO: Plahotniuc a PLECAT în SUA cu o cursă charter? Candu: „Eu știam că e la BIROU”
17.05.17
Președintele Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, ar fi plecat într-o vizită în SUA, informează Agenția Infotag, care face trimitere la surse de la Wasington. Întâmplător sau nu, ieri de pe Aeroportul Internațional Chișinău a decolat un avion charter destul de costisito...
AMERICA IA FOC! Notele secrete al directorului FBI care ar putea pune capăt președinției lui Donald Trump
17.05.17
The New York Times și CNN publică informații incendiare despre felul în care a încercat președintele american Donald Trump să-l convingă pe fostului director al FBI James Comey - a cărui inexplicabilă demisie recentă a intrigat opinia publică americană – să pună capăt u...
Fii alături de noi!
Top
Recente
Maria Ciobanu îl critică dur pe Mihai Ghimpu: „Am văzut nu o dată cum vă tremură genunchii în fața Stăpânului”
Deputata Partidului Liberal Democrat, Maria Ciobanu critică dur declarațiile liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, făcute ieri-seară la o emisiune de la Pro TV și spune metaforic că liderul…
FOTO: Ţara unde trecerile de pietoni sunt pavate cu cristale Swarovski, iar bogataşii merg cu autobuzul
În ciuda faptului că se află în inima Europei, Elveţia a avut dintotdeauna un aer misterios. Atât localnicii, cât şi turiştii, au împărtăşit aspecte pe care nu le crezi până nu le vezi cu…
VIDEO VIRAL: Un jurnal de știri din Rusia, întrerupt de un… labrador simpatic. Prezentatoarea a fost luată prin surprindere de năzdrăvanul negru
Un jurnal de ştiri din Moscova a fost întrerupt, pe neaşteptate, de un patruped simpatic. Labrdorul negru a dat buzna în platou, peste prezentatoare, iar reacţia ei a fost fabuloasă.În timp…
Scandalul intern Trump-Rusia se acutizează
Comisia pentru Informaţii a Senatului SUA, unul dintre organismele care investighează ingerinţele Moscovei în scrutinul prezidenţial, a cerut organizaţiei politice a preşedintelui Donald Trump toate…
Ce telefoane folosesc liderii lumii, precum Putin, Merkel sau Trump: Cine preferă iPhone și cine Samsung
Vedetele americane preferă iPhone deoarece telefonul - pe lângă faptul că este uşor de folosit, performant şi fiabil - este conceput de o companie din ţara lor, Apple. La fel, majoritatea starurilor…