Fii alături de noi
Deja Îmi place!
RĂSTURNARE de situație. Ghimpu e gata să susțină inițiativa lui Plahotniuc, dar cu o CONDIȚIE
Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, consideră că prin introducerea votului uninominal va fi legalizat regimul separatist de la Tiraspol.

„Problema transnistreană este cheia acestui vot uninominal. Dacă mă convinge cineva că astfel nu vom legaliza Transnistria, atunci mai vedem. Totuși, nu văd cum”.

 

Așa a comentat Mihai Ghimpu declarația spicherului Andrian Candu, care a spus că Partidul Democrat (PD) va convinge deputații din majoritatea parlamentară să susțină acest proiect anunțat de Vladimir Plahotniuc.

 

„Prin introducerea acestui sistem, ar ieși că noi, cu mâna noastră, legalizăm regimul de la Tiraspol. Acolo nu pot avea loc alegeri cât este armata rusă, armata de ocupație. Cum să le rezervăm câteva locuri în Parlament până va fi posibil să aibă loc alegeri în stânga Nistrului? Care va fi atunci majoritatea în Parlament? Eu vă spun cu toată responsabilitatea că nu vom susține acest proiect. Eu știu de ce au renunțat la sistemul uninominal în anii 90. Mai știu că, atunci când am format grupul de lucru privind modificarea Codului Electoral, nu era vorba de schimbarea sistemului. Să vedem care pe care va convinge. Poate noi pe ei îi vom convinge”, a comentat Ghimpu declarația lui Candu, în cadrul emisiunii „În profunzime”.

 

Politicianul este circumspect și în privința sistemului mixt, dar nu a vrut să spună care e poziția partidului în cazul acestuia. „Nu a fost lansată ideea aceasta. Dacă democrații vor vota cu socialiștii pentru sistemul uninominal sau mixt, atunci ne pun pe noi în situația de a lua o decizie. Nu vreau să discut acum despre asta (sistemul mixt n.r.). Problema e ce facem cu Transnistria. Ce, îi legalizăm? Pe noi ne-a unit programul de guvernare, în rest suntem un partid independent”, a subliniat Ghimpu.

 

În același context, liberalul spune că sunt mai multe probleme cu acest sistem uninominal. „Nu se va respecta echitatea votului. Unul va lua, de exemplu, 3 000 de voturi și va câștiga. Dar ce facem cu restul voturilor? Cine îi va reprezenta pe ceilalți oameni? Parlamentul se formează și funcționează în baza fracțiunilor, cum se va forma o majoritate din independenți? O altă problemă este lipsirea deputatului de mandat. De exemplu, dacă cineva câștigă un mandat cu 6 000 de voturi, atunci ceilalți candidați se pot alia și pot să-l revoce imediat”, a exemplificat sursa citată.

 

De asemenea, Mihai Ghimpu este convins că sistemul uninominal îl avantajează exclusiv pe Igor Dodon. Și asta pentru că acest sistem permite reprezentanților partidului care a acumulat cele mai multe voturi să obțină majoritatea, exact cum s-a întâmplat la ultimele alegeri din Marea Britanie.

Pe final, liderul PL a menționat că asupra sa și a membrilor partidului nu se fac presiuni, dar afirmă că nu se va lasă șantajat, chiar dacă îi vor fi deschise și zece dosare penale. „Poziția oricum nu mi-o schimb. Eu nu vând și nici nu mă vând. Chiar și în genunchi poziția mea va rămâne aceeași”, a conchis Mihai Ghimpu.

19.03.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top