Fii alături de noi
Deja Îmi place!
10 motive surprinzătoare pentru care ne îngrăşăm, altele decât dieta alimentară 
Dacă pierderea în greutate se numără printre obiectivele dumneavoastră pentru acest an, trebuie să ştiţi că o alimentaţie sănătoasă nu este singurul lucru care vă poate ajuta. Iată alte cauze care favorizează acumularea kilogramelor în plus.

1. Nopţile nedormite  

Alimentaţia corectă nu este suficientă dacă obişnuiţi să vă culcaţi la primele ore ale dimineţii. Studiile arată că intervalele mai scurte de somn sunt asociate cu un nivel mai ridicat al indicelui masei corporale (IMC) şi cu o talie mai mare. Principalul motiv? „Lipsa somnului poate duce la creşterea nivelului de grelină, care este hormonul foamei şi scade nivelul de leptină, care este hormonul saţietăţii“, explică Alissa Rumsey, dietetician şi purtător de cuvânt al Academiei de Nutriţie şi Dietetică. „Cercetările arată, de asemenea, că atunci când suntem privaţi de somn, creierul nostru răspunde mai puternic în faţa mâncărurilor nesănătoase şi are o abilitatea mai scăzută de a exersa controlul porţiei“, a mai adăugat Alissa.

 

2. Stresul  

Dacă sunteţi genul de persoană care rămâne mereu în urma programului, înseamnă că vă simţiţi în permanenţă stresat. Starea de stres echivalează cu nivelurile crescute de cortizol, hormonul stresului, care se ştie că încetineşte metabolismul şi favorizează depozitarea grăsimii, potrivit unui studiu publicat de revista Biological Psychiatry. Pentru a adăuga sare pe rană, tipurile de mâncare la care poftim atunci când suntem stresaţi tind să fie cele grase şi pline de zahăr.  

 

3. Spălarea mâinilor cu săpun antibacterian  

Sună nebunesc, dar este adevărat: dezinfectarea mâinilor te poate îngrăşa. Unul dintre agenţii bacterieni adăugaţi în săpun, triclosan, este un tip de „obesogen“ – un compus care poate provoca creşterea în greutate prin întreruperea hormonilor organismului. Un studiu publicat în revista Plos One a constatat că un nivel detectabil al compusului este asociat cu o creştere de 0.9 puncte a indexului masei corporale. Experţii cred că impactul negativ asupra greutăţii este cauzat de faptul că triclosanul interferează cu hormonii tiroidieni, care controlează metabolismul. De aceea, în 2016, în America, au fost eliminaţi antimicrobienii din săpunuri, deoarece nu contribuie prea mult la eficienţa săpunului şi pentru că poate face mai mult rău decât bine.  

 

4. Somnul excesiv  

Prea mult somn poate fi la fel de dăunător precum lipsa lui. Studiile privind somnul au descoperit că somnul excesiv – care înseamnă mai mult de 10 ore pe zi – are legătură cu scăderea funcţiei cognitive şi creşterea riscului de obezitate, diabet, depresie şi inflamaţie cronică.     

 

5. Statul pe scaun  

Locurile de muncă ultra-sedentare au determinat americanii să ardă cu 100 de calorii mai puţin pe zi decât o făceau în urmă cu 50 de ani şi a înrăutăţit răspunsul la insulină, care poate cauza diabet şi obezitate. Suprinzător, exerciţiile fizice nu sunt soluţia. De fapt, un studiu din 2016 a avertizat că exerciţiile recomandate de 150 de minute pe săptămână nu vor diminua impactul negativ pe care îl are statul pe scaun, vreme de 8 ore sau mai mult pe zi, asupra sănătăţii noastre cardiovasculare. Jurnalul Clinic al Societăţii Americane de Nefrologie sugerează să faceţi o plimbare de două minute la fiecare oră, pentru a diminua efectele statului excesiv pe scaun.  

 

6. Îmbrăcămintea formală  

Ţinutele lejere nu doar că sunt mai confortabile, dar vă şi permit să fiţi mai activi şi, prin urmare, vă împiedică să luaţi în greutate. Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin au descoperit că oamenii care purtau denim la muncă au făcut aproape 500 mai mulţi paşi pe parcursul zilei decât în zilele în care purtau îmbrăcăminte mai formală. Cu timpul, aceşti paşi suplimentari vă pot ajuta să vă menineţi mai supli.

 

Continuarea citește aici

sursă: adevarul.ro
07.05.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top