Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Amorţeala mâinilor şi ţiuitul urechilor pot fi semne de spondiloză cervicală. Ce alte simptome indică prezenţa bolii
Amorţeala mâinilor, senzaţia de ameţeală ivită după unele mişcări bruşte, aşa-numitul ţiuit al urechilor sau „musculiţele“ pe care parcă le vedem în faţa ochilor pot semnala existenţa unei afecţiuni grave a coloanei vertebrale.

De vină pentru toate acestea poate fi compresia rădăcinilor nervoase sau a măduvei spinării, ca urmare a unor perioade stresante, a poziţiei deficitare sau a unor traumatisme. Durerea cervicală este o experienţă obişnuită, atât la persoane tinere, cât mai ales la cele trecute de 40 de ani şi, de cele mai multe ori, cei care se confruntă cu ea sunt tentaţi să-şi pună singuri diagnosticul: spondiloză cervicală, cu toate că aceasta nu este singura cauză care determină suferinţă la acest nivel.

 

„Starea de încordare permanentă, stresul, anxietatea, depresia, poziţiile monotone, expunerea la aer condiţionat sunt câteva din cauzele care induc o tensiune musculară crescută la nivelul cefei şi umerilor, determinând aşa numitul sindrom miofascial sau reumatism articular, al părţilor moi.

 

Acesta este incriminat cel mai frecvent ca unic motiv de durere în cazul persoanelor tinere sau, ca sindrom de acompaniament, în cazul celor trecute de 40-50 de ani, la care motivul principal este spondiloza cervicală“. Majoritatea oamenilor sunt tentaţi să creadă că spondiloza este afecţiunea specifică a coloanei cervicale, deşi acest proces degenerativ cronic, care afectează articulaţiile şi discurile intervertebrale, rădăcinile nervoase sau măduva spinării, se poate localiza atât la nivel cervical, cât şi dorsal sau lombar.

 

Care sunt semnele bolii

Spondiloza cervicală este o afecţiune comună, care evoluează odată  cu înaintarea în vârstă, dezvoltând procese degenerative, de uzură cu localizare multiplă. Imaginile radiologice evidenţiază modificări degenerative spondilozice (în principal osteofite numite popular „ciocuri“) la 90 % din bărbaţii trecuţi de 50 de ani şi la 90% din femeile trecute de 60 de ani.

 

Evoluţia bolii poate fi mută, silenţioasă sau zgomotoasă; pot să apară pusee de blocaj, redoare, cu limitarea mobilităţii cervicale, cu dureri de cap, sau de ceafă, care iradiază spre umeri sau membrul superior, însoţite de furnicături, amorţeli sau, mai grav scăderea forţei musculare. În cazul proceselor grave, care determină compresie medulară se poate instala deficit motor şi la nivelul membrelor inferioare şi afectarea sfincterelor (anal şi vezical).

 

Alte fenomene care pot apărea din cauza problemelor coloanei cervicale sunt: ameţelile favorizate de mişcările bruşte sau de hiperextensia cefei, sesizarea „musculiţelor“ în faţa ochilor (fosfene), sau a zgomotelor în urechi (acufene).

 

Când poate apărea

Afecţiunea apare la ambele sexe, de obicei mai devreme la bărbaţi decât la femei. Debutul clinic poate fi şi la 30 de ani, dar cel mai frecvent între 40 şi 60 de ani. În cazul tinerilor ea se dezvoltă de obicei post traumatic sau în urma supunerii îndelungate la microtraumatisme insesizabile (un exemplu elocvent îl reprezintă piloţii, însoţitorii de bord),  sau la cei care poartă greutăţi pe cap.

 

În ce constă tratamentul

Tratamentul este medicamentos  - anti-inflamatoare, antialgice, decontracturante, trofice de cartilaj - şi fizical-kinetic. Imobilizările cervicale în scopul reducerii compresiei radiculare, se realizează cu ajutorul ortezelor sau colarelor cervicale. Cele mai folosite sunt colarele din buret, cu o scobitură pe faţa anterioară şi mai înalte posterior, pentru a împiedica o hiperextensie cervicală.

 

Acestea se utilizează numai pe perioada zilei, în special la cei care menţin poziţii monotone  - privit îndelungat la monitor PC, TV, călătorii cu trenul, maşina sau avionul -. Procedurile de fizioterapie  - electroterapie, diatermie, magnetoterapie - pot ameliora durerile şi contracturile musculare.

 

Şi kinetoterapia este extrem de importantă, având rolul de a menţine tonusul şi echilibrul muscular cervical şi al centurii scapulo-humerale, supleţea articulară şi musculară şi de a creşte rezistenţa la efort şi capacitatea respiratorie. Elongatiile vertebrale, corect aplicate şi adaptate fiecărui pacient, pot îmbunătăţi vascularizaţia şi pot diminua fenomenele compresive asupra rădăcinilor nervoase.

 

Terapia manuală - masajul, mobilizările şi manipulările vertebrale – este benefică numai dacă este realizată de către specialişti cu experienţă, ţinând cont de indicaţiile şi mai ales de contraindicaţiile ei : modificări degenerative severe, fracturi-tasări şi dislocaţii vertebrale, osteoporoză, instabilitate ligamentară, infecţii, tumori vertebrale şi extravertebrale, insuficienţă circulatorie vertebro-bazilară.

 

Unele gesturi şi activităţi trebuie evitate

Pentru prevenirea complicaţiilor este bine să evităm mişcările cervicale bruşte,  hiperextensia cervicală prelungită şi exerciţiile cu impact important asupra coloanei vertebrale, cum sunt săriturile şi alergările. „Mai mult, se recomandă efectuarea zilnică a unui set de exerciţii menite să menţină mobilitatea cervicală ori tonusul muscular, precum şi evitarea poziţiilor monotone. Dacă dimineaţa, există o redoare importantă se poate face un duş cald, care poate ameliora durerea.

 

Trebuie reţinut însă, că spondiloza este un proces cronic, lent evolutiv, pe care nu-l putem stopa, dar căruia îi putem ameliora manifestările şi îi putem preveni complicaţiile“, a conchis dr. Iulia Belc, medic primar recuperare medicală şi balneofizioterapie.

 

sursă: adevarul.ro
04.04.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top
Recente
Un tânăr din Leova a făcut 7500 km cu bicicleta până în Portugalia, unde a pornit cu doar 50 euro și 20 de dolari în buzunar
Vladislav Pușnei are 22 ani, este student și se visează medic veterinar. Din toamnă, vrea să facă stagiere la o clinică veterinară, așa că nu a mai stat să aștepte un moment potrivit ca să…
Monica Babuc solicită închiderea a zeci de școli. Lipsesc mii de învățători, pleacă sute de elevi
Numărul elevilor și profesorilor din insitituțiile de învățământ din Republica Moldova este în cădere liberă. Acest lucrul îl demonstrează datele statistice, dar și relatările cetățenilor…
Taie o LĂMÂIE mărunt şi pune-o la congelator! Efectul ei îţi poate salva viaţa!
Lămâile au beneficii uimitoare pentru sănătate. Dacă le congelezi, acestea se sporesc.Potrivit studiilor, coaja lămâiei conţine de 5 până la 10 ori mai multe vitamine decât…
Ţara care nu are niciun râu navigabil, are cele mai multe aeroporturi internaţionale şi 250 de zile însorite pe an
Majoritatea românilor aleg să meargă în vacanţă în această ţară al cărui teritoriu este acoperit în proporţie de 80% de munţi, însă are şi peste 2.000 de insule.Grecia este o ţară…
Atentat în Barcelona. Poliţia catalană: Atacatorii pregăteau „un atac de mai mare anvergură”
Autorii atentatelor de la Barcelona şi Cambrils, comise joi şi soldate cu cel puţin 14 morţi şi 130 de răniţi, pregăteau ”un atac de mai mare anvergură”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt…