Fii alături de noi
Deja Îmi place!
De la 1 ianuarie 2018, în Moldova urmează să fie introdus controlul calității fructelor și legumelor proaspete
Acest lucru este prevăzut de proiectul de lege de verificare a conformității cerințelor de calitate pentru legumele și fructele proaspete, propus de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare pentru dezbateri publice.

 Potrivit documentului, va fi identifcată o structură competentă pentru verificarea conformității calității legumelor și fructelor proaspete, dar și va fi creat un sistem de control și monitorizare, care va include și evaluarea riscurilor și procedurile de desfășurare a inspecției.

 

Vor fi supuse controlului calității 14 denumiri de fructe și legume: roșiile, salata, frunze de cicoare, cicoare de grădină, ardei, banane, citrice, struguri de masă, mere, pere, piersici, nectarine, căpșune, kiwi. Proiectul documentului stabilește procedurile de organizare a controlului conformității calității și metodelede efectuare a acestuia (inclusiv verificarea fizică), evaluarea riscurilor, locul desfășurării controlului.

 

Controlul calității urmează să fie efectuat la toate etapele – de la producător, la consumator: în procesul de ambalare, la transportare, păstrare, la frontieră, la punctele de vânzare angro și cu amănuntul, etc. Acest lucru va permite asigurarea corectitudinii organizării de piață a sectorului fructelor și legumelor proaspete.

 

Va fi asigurat echilibrul dintre cerere și ofertă, asigurată transparența pieței și stabilite noi relații comerciale, în baza concurenței loiale. Va fi exclusă apariția pe piață a mărfurilor de calitate neadecvată, vor fi extinse posibilitățile producției locale pe piețele externe, vor crește profiturile producătorilor.

 

Aplicarea practică a noilor prevederi va duce la majorarea exporturilor și va asigura protecția drepturilor și intereselor consumatorilor. Documentul are drept scop armonizarea procedurilor din domeniul controlului calității fructelor și legumelor din Moldova la standardele europene.

 

Acest lucru va servi drept temei și pentru includerea țării noastre în Lista terțelor state, al căror control de conformitate standardelor specifice ale comerțului este recunoscut conform cerințelor UE.

01.03.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top