Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Purtători de diabet fără ştim. Care sunt simptomele şi când trebuie să mergem la control
Persoanele supraponderale sau care ştiu că au în familie diabetici ar trebui să îşi facă un control anual după vârsta de 40 de ani, atrag atenţia medicii.

Specialiştii spun că există mulţi purtători ai bolii care nu ştiu acest lucru, făcându-i să meargă la consult în faze destul de avansate ale bolii, care necesită chiar administrarea de insulină. Diabetul zaharat este o boală în care concentraţia sanguină a glucozei (glicemia) creşte foarte mult din cauza producţiei insuficiente de insulină. Insulina, un hormon eliberat de pancreas, controlează cantitatea de glucoză din sânge.   

 

Alimentele şi băuturile consumate sunt scindate în elementele componente (cum ar fi glucoza), de care organismul are nevoie pentru a funcţiona în mod adecvat.  

 

De regulă, la o persoană cunoscută cu diabet mai există cel puţin una care nu ştie că are diabet, care nu a fost descoperit încă. Până la o glicemie de 180 nu prea sunt probleme. După aceea apare pierderea de lichide prin glucoza care se pierde prin urină, în consecinţă sete, diureză crescută, scădere în greutate etc

 

Primele semne care ar trebui să ne dea de bănuit  

"În primul rând ar fi setea. Persoana bolnavă începe să consume mai multe lichide, diureza este crescută. Când glucoza este sub 180, n-ar trebui să fie probleme, dar când este mai mare se depăşeşte pragul de filtrare renală, antrenează pierderi de apă prin urină şi în felul acesta apare setea. Bolnavii urinază mai mult, mai frecvent.

 

Dacă ajungem să bem până la 4 litri de apă pe zi însemnă că avem glicemia foarte mare, peste 300. Peste doi litri se consideră poliurie. Simptomele acestea se instalează în câteva zile. Se poate ajunge chiar la insulină”, mai spune dr. Stoicescu.   În practica medicală se foloseşte adeseori denumirea completă de diabet zaharat şi nu numai diabet, pentru a distinge această boală de diabetul insipid, o afecţiune relativ rară, în care glicemia este normală.  

 

Vederea înceţoşată mai este unul dintre cele mai comune simptome ale diabetului nediagnosticat şi, uneori, primul indiciu observat. Pupilele se umflă şi îşi schimbă forma, iar persoanele afectate nu se mai pot concentra. 

sursă: adevarul.ro
16.04.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top