Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Detalii noi în cazul reţinerii primarului de la Basarabeasca; Consilier raional: „A fost vizitat anterior de reprezentanţi ai Partidului Democrat”
Primarul oraşului Basarabeasca, Valentin Cimpoieş, ar fi fost reţinut vineri, 17 martie, de oamenii legii pe motiv că nu ar fi acceptat oferta Partidului Democrat de a adera la formaţiune, susţine Oleg Fedko, consilier raional din partea Partidului Nostru din raionul Basarabeasca.

Cimpoieş este cercetat penal pentru neglijenţă în serviciu. Reţinerea acestuia a avut loc cu altercaţii între poliţişti şi locuitorii oraşului, scrie anticorupţie.md.

 

Primarul de la Basarabeasca este acuzat că nu a luat măsuri de prevenire şi curmare a unui caz de exploatare sexuală a unei fetiţe de 13 ani din oraş de către tatăl acesteia. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General de Poliţie, în perioada anilor 2015 – 2016, un bărbat de 45 de ani, domiciliat în oraşul Basarabeasca, a profitat de faptul că fiica sa de 13 ani se afla în grija lui şi a obligat-o să presteze periodic servicii sexuale contra plată.

 

„În pofida cazurilor de abuz semnalizate în adresa autorităţilor locale, Primăriei oraşului Basarabeasca, aceştia nu au iniţiat măsuri de curmare şi prevenire a cazului dat, favorizând săvârşirea acţiunilor ilicite de către suspect în privinţa  minorei”, se precizează în comunicat.

 

Anterior, forţele de ordine l-au reţinut pe tatăl victimei şi pe doi bărbaţi care au beneficiat de servicii sexuale cu minora. Vineri, mai mulţi poliţişti echipaţi cu automate şi cagule pe faţă au descins la Primăria Basarabeasca, reţinându-l pe edil. Pentru a împiedica reţinerea alesului local, la Primărie s-au adunat mai mulţi localnici. 

 

Oamenii s-au îmbulzit în faţa maşinii în care a fost urcat Valentin Cimpoieş, iar unii chiar s-au culcat în faţa automobilului.

 

Consilierul raional din Basarabeasca Oleg Fedko a declarat jurnaliştilor de la postul local de televiziune că anterior primarul a fost vizitat de reprezentanţi ai Partidului Democrat care l-au asigurat că dacă va părăsi Partidul Nostru şi va adera la Partidul Democrat vor fi încetate toate presiunile asupra membrilor şi activiştilor Partidului Nostru din Basarabeasca, dar alesul local a refuzat.

 

Şi preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a precizat în cadrul unei înregistrări video plasate pe Facebook că „reţinerea în baza unei învinuiri inventate a primarului oraşului Basarabeasca este o comandă politică a lui Vlad Plahotniuc”.

 

„Reţinerea lui Valentin Cimpoeş, care a fost ales în funcţia de primar din partea Partidului Nostru, este o provocare evidentă organizată cu o zi înainte de Congresul V extraordinar al formaţiunii. Astăzi, sub ameninţarea armei este oricine. De-ar fi om, că dosar se va găsi”, a mai menţionat Renato Usatîi.

 

Cazul de la Basarabeasca a provocat îngrijorări şi în rândul membrilor Congresului Autorităţilor Local din Moldova care a emis o declaraţie prin care condamnă reţinerea lui Valentin Cimpoieş.

 

Potrivit declaraţiei, reţinerea primarului provoacă multiple întrebări în contextul în care este vorba despre o interpretare a normei legale şi a atribuţiilor primarului în situaţia descrisă de oamenii legii.

 

CALM a lansat un apel în adresa conducerii statului cu rugămintea de a fi prudenţi în situaţiile în care controlul administrativ excesiv din partea organelor de stat şi presiunile politice asupra primarilor şi aleşilor locali vine în contradicţie cu angajamentele asumate de Republica Moldova în raport cu partenerii externi.

 

După ce a fost audiat de procurori, Valentin Cimpoieş a fost adus în faţa judecătorului de instrucţie de la Judecătoria Chişinău care a dispus plasarea în arest a primarului pentru 30 de zile. Cimpoieş a fost transferat ulterior la Penitenciarul nr. 13.

 

Adjunctul procurorului şef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Valeriu Bodean, a declarat pentru portalul newsmaker.md că respinge acuzaţiile de comandă politică în acest caz. „Noi nu facem politică. Noi instrumentăm un dosar penal”, a declarat procurorul. 

 

Anticorupţie.md a contactat mai mulţi reprezentanţi ai Biroului permanent al Partidului Democrat pentru a comenta declaraţiile cosilierului raional Fedko şi ale preşedintelui Partidului Nostru, dar niciunul dintre aceştia nu a răspuns la telefon.

sursă: jurnal.md
19.03.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top
Recente
FOTO: Le despart 20 de ani, dar zici ca sunt gemene. Cat de frumoasa este fiica celebrei prezentatoare TV din Rusia, Ekaterina Andreeva
Una are 55 de ani, iar alta 35, dar zici ca sunt surori, atat de mult seamana una cu alta.Nu putini sunt cei care cred ca a descoperit elixirul tineretii. Putini sunt si cei care stiu ca prezentatoarea…
Pe ce loc ar fi Serena Williams în clasamentul masculin? Legendarul McEnroe a dat răspunsul, dar nu toată lumea e de acord
Modul în care Serena Williams a dominat tenisul feminin timp de aproape două decenii i-a făcut pe mulţi să se întrebe dacă sprotiva din SUA nu ar fi putut face faţă cu brio şi în competiţia…
FOTO: Cum merge Delia la cumpărături. AȘA se deghizează artista ca să nu fie recunoscută
Își schimbă look-ul la tot pasul, dar atunci când iese în public, are grijă să nu fie recunoscută așa ușor. Delia știe cum să se aranjeze, astfel încât să nu atragă atenția fanilor.Când…
Alarme false și adevăruri alarmante
Ucraina nu-i Rusia. Moldova nu-i România. Însă Moldova nu-i Ucraina. Scriam, pe vremuri, că dacă Ucraina vrea să devină țară cu acte în regulă, atunci  trebuie să fugă de Rusia…
Pericolul real ce planează asupra Guvernului Filip. Vom avea un nou Premier?
Fracțiunea parlamentară a PLDM a depus o sesizare la Curtea Constituțională, solicitând controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului nr.1 din 20 ianuarie 2016, prin care a fost învestit…