Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Detalii noi în cazul reţinerii primarului de la Basarabeasca; Consilier raional: „A fost vizitat anterior de reprezentanţi ai Partidului Democrat”
Primarul oraşului Basarabeasca, Valentin Cimpoieş, ar fi fost reţinut vineri, 17 martie, de oamenii legii pe motiv că nu ar fi acceptat oferta Partidului Democrat de a adera la formaţiune, susţine Oleg Fedko, consilier raional din partea Partidului Nostru din raionul Basarabeasca.

Cimpoieş este cercetat penal pentru neglijenţă în serviciu. Reţinerea acestuia a avut loc cu altercaţii între poliţişti şi locuitorii oraşului, scrie anticorupţie.md.

 

Primarul de la Basarabeasca este acuzat că nu a luat măsuri de prevenire şi curmare a unui caz de exploatare sexuală a unei fetiţe de 13 ani din oraş de către tatăl acesteia. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General de Poliţie, în perioada anilor 2015 – 2016, un bărbat de 45 de ani, domiciliat în oraşul Basarabeasca, a profitat de faptul că fiica sa de 13 ani se afla în grija lui şi a obligat-o să presteze periodic servicii sexuale contra plată.

 

„În pofida cazurilor de abuz semnalizate în adresa autorităţilor locale, Primăriei oraşului Basarabeasca, aceştia nu au iniţiat măsuri de curmare şi prevenire a cazului dat, favorizând săvârşirea acţiunilor ilicite de către suspect în privinţa  minorei”, se precizează în comunicat.

 

Anterior, forţele de ordine l-au reţinut pe tatăl victimei şi pe doi bărbaţi care au beneficiat de servicii sexuale cu minora. Vineri, mai mulţi poliţişti echipaţi cu automate şi cagule pe faţă au descins la Primăria Basarabeasca, reţinându-l pe edil. Pentru a împiedica reţinerea alesului local, la Primărie s-au adunat mai mulţi localnici. 

 

Oamenii s-au îmbulzit în faţa maşinii în care a fost urcat Valentin Cimpoieş, iar unii chiar s-au culcat în faţa automobilului.

 

Consilierul raional din Basarabeasca Oleg Fedko a declarat jurnaliştilor de la postul local de televiziune că anterior primarul a fost vizitat de reprezentanţi ai Partidului Democrat care l-au asigurat că dacă va părăsi Partidul Nostru şi va adera la Partidul Democrat vor fi încetate toate presiunile asupra membrilor şi activiştilor Partidului Nostru din Basarabeasca, dar alesul local a refuzat.

 

Şi preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a precizat în cadrul unei înregistrări video plasate pe Facebook că „reţinerea în baza unei învinuiri inventate a primarului oraşului Basarabeasca este o comandă politică a lui Vlad Plahotniuc”.

 

„Reţinerea lui Valentin Cimpoeş, care a fost ales în funcţia de primar din partea Partidului Nostru, este o provocare evidentă organizată cu o zi înainte de Congresul V extraordinar al formaţiunii. Astăzi, sub ameninţarea armei este oricine. De-ar fi om, că dosar se va găsi”, a mai menţionat Renato Usatîi.

 

Cazul de la Basarabeasca a provocat îngrijorări şi în rândul membrilor Congresului Autorităţilor Local din Moldova care a emis o declaraţie prin care condamnă reţinerea lui Valentin Cimpoieş.

 

Potrivit declaraţiei, reţinerea primarului provoacă multiple întrebări în contextul în care este vorba despre o interpretare a normei legale şi a atribuţiilor primarului în situaţia descrisă de oamenii legii.

 

CALM a lansat un apel în adresa conducerii statului cu rugămintea de a fi prudenţi în situaţiile în care controlul administrativ excesiv din partea organelor de stat şi presiunile politice asupra primarilor şi aleşilor locali vine în contradicţie cu angajamentele asumate de Republica Moldova în raport cu partenerii externi.

 

După ce a fost audiat de procurori, Valentin Cimpoieş a fost adus în faţa judecătorului de instrucţie de la Judecătoria Chişinău care a dispus plasarea în arest a primarului pentru 30 de zile. Cimpoieş a fost transferat ulterior la Penitenciarul nr. 13.

 

Adjunctul procurorului şef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Valeriu Bodean, a declarat pentru portalul newsmaker.md că respinge acuzaţiile de comandă politică în acest caz. „Noi nu facem politică. Noi instrumentăm un dosar penal”, a declarat procurorul. 

 

Anticorupţie.md a contactat mai mulţi reprezentanţi ai Biroului permanent al Partidului Democrat pentru a comenta declaraţiile cosilierului raional Fedko şi ale preşedintelui Partidului Nostru, dar niciunul dintre aceştia nu a răspuns la telefon.

sursă: jurnal.md
19.03.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top
Recente
Top 3 zodii care se îmbogăţesc în septembrie. BANII încep să cadă din cer, peste noapte!
Astrele se aliniaza favorabil, astfel ca pentru cateva dintre zodii se anunta schimbari pozitive in plan financiar. Vor avea parte de surprize placute, conturile lor rotunjindu-se considerabil. Unii vor…
FOTO: Rusii au sapat cea mai adanca gaura in pamant. Ce au gasit AICI ESTE FABULOS
Rusii au incercat un experiment inedit pe Peninsula Kola, administrata de Rusia. Aceasta fasie de pamant este situata in partea europeana a Rusiei, regiunea Murmansk. Peninsula este locuita de laponi,…
SCANDAL uriaş la Nestle: Gigantul elveţian este acuzat că a vândut, în ultimii 10 ani, apă de la robinet sub numele unui brand premium. Frauda este colosală
Nestle, în mijlocul unui scandal uriaş, compania fiind acuzată că a vândut, sub tutela produsului Poland Spring, apă de la robinet, în valoare de 900 de milioane de dolari pe an, în ultimii 10…
DRAMĂ în lumea filmului! A MURIT. Hollywood-ul este în stare de ŞOC
ŞOC la Hollywood! Actorul Sonny Landham, care a devenit faimos după ce a jucat alături de Arnold Schwarzenegger în "Predator", a murit la vârsta de 76 de ani, după probleme de sănătate cu inima.În…
Planta fericirii, cunoscută încă din antichitate pentru beneficiile sale
Planta, folosită din cele mai vechi timpuri ca şi antidepresiv natural, combate stările de depresie, indispoziţie şi pesimism. Datorită compuşilor săi, este şi astăzi una dintre cele mai apreciate…