Fii alături de noi
Deja Îmi place!
După finisarea studiilor la ASEM, a decis să înveţe în Germania. Surprizele unui student peste hotare, relatate de Victoria Sîrbu
Arhitectura impresionantă şi istoria bogată sunt principalele motive de a vizita Germania, prin prisma unui turist. Însă viaţa cotidiană este diferită de o scurtă vacanţă. Victoria Sîrbu ne-a povestit despre principalele lucruri pe care trebuie să le ştie un viitor student în Germania.

Victoria şi-a terminat studiile la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale a ASEM. Întrucât avea în spate şi experienţa internaţională Erasmus, a ales să îşi extindă cunoştinţele şi viziunile, pentru a deveni un expert în domeniul său și pentru a-şi dezvolta abilitățile critice în viitor.

 

Cât despre motivele alegerii de a studia în Germania, Victoria ne spune că ar putea scrie o listă întreagă, dar cel mai important motiv a fost faptul că în timpul studiilor de licenţă a fost bursieră a Fundaţiei Germane Konrad Adenauer din Republica Moldova, unde a cunoscut îndeaproape cultura Germaniei şi aspectele sale economice.

 

Victoria mărturiseşte că a avut aşteptări mari, de la calitatea studiilor până la modul de trai. „Pot să confirm că mediul academic din Germania este unul care îţi permite să creşti şi să te dezvolţi ca viitor cercetător.”, zice tânăra.

 

Sistemul de învătământ se bazează nu doar pe pregătirea teoretică, dar şi pe cea practică, astfel încât la finalul studiilor poţi fi uşor integrat în câmpul muncii. „Iar de infrastructură şi nivelul de trai nici nu mai vorbesc, mi-au întrecut aşteptările”.

 

 

Însă Victoria a întâlnit şi unele piedici. Oraşul în care locuieşte este unul mic, deci primul dintre obstacole, atât pentru tânără, cât şi pentru restul studenţilor a fost găsirea unei locuinţe. Însă, cu ajutorul voluntarilor de la universitate, la care se poate adresa orice student, a reuşit să depăşească problema.

 

Bine de ştiut pentru viitorii studenţi e că „În ceea ce privește universitatea, iniţial, a fost mai complicat, deoarece sistemul de învătământ se axează mult pe lucrul individual.”, ne comunică tânăra.

 

„Nu mai există profesorul care îţi spune tot în timpul seminarelor, însă studentul trebuie singur să găsească informaţia şi să pregătească subiectele”.

 

Venind dintr-un sistem de învăţământ centrat pe individualism, lucrul în echipă, o normalitate în vest, este, pentru tinerii din Republica Moldova, mai dificil. Deşi, după părerea Victoriei, nu e greu să te adaptezi și este benefică schimbarea acestui mod de a lucra şi de a studia.

 

Victoria îi încurajează pe tineri să aleagă Germania din 6 motive:

Este în TOP 3 destinaţii alese de studenţi.

Taxele de studii sunt mici.

Poţi găsi mereu oportunităţi şi evenimente la care să participi.

Diploma este recunoscută pe plan internaţional.

Ţara oferă un mediu favorabil pentru studenţi internaţionali, cu posibilitatea studiilor în engleză.

Promovează diversitatea şi toleranţa.

 

Tânăra îi motivează pe tineri să aleagă studiile peste hotare, bazându-se pe un citat al lui Terry Pratchett: „Why do you go away? So that you can come back. So that you can see the place you came from with new eyes and extra colors. And the people there see you differently, too. Coming back to where you started is not the same as never leaving.” 

 

Traducere: De ce pleci? Ca să te poți întoarce. Pentru a vedea locul în care ai venit cu ochi noi și culori în plus. Și oamenii de acolo te văd diferit. Să revii la locul unde ai început nu este același lucru ca să nu-l părăseşti niciodată. 

sursă: zugo.md
18.07.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Altele
FOTO: Odihna lui Timka pe Coasta de Azur: Cât costă ochelarii de soare cu care apare în poze
18.07.17
Protecția de razele solare pare să-l fi costat cam scump pe Timofei Plahotniuc. În pozele de pe plaja franceză, fiul liderului PD poartă o perche de ochelari cu elemente metalice aurii care seamănă izbitor cu un model similar de la celebra marcă Louis Vuitton. Potrivit informați...
Tânăra care a picat de 110 ori la examenul teoretic pentru permisul de conducere
18.07.17
Poate ea fi considerată cea mai rea șoferiță din lume sau nu? O tânără din Marea Britanie a cheltuit o avere întreagă pentru un permis de conducere pe care nu l-a mai obținut.Potrivit 7sur7, la ai săi 28 de ani, tânăra londoneză a ratat ocazia să obțină un...
Un ravnit burlac de la noi, mandru de corpul sau si de felul in care arata! Si-a facut poze sexy la piscina
18.07.17
Sezonul estival ii alunga pe toti la piscina sau la plaja, acolo unde se pot bucura de soare, apa, nisip fierbinte si multa distractie.Cunoscutul fotograf Stas Blagoslovitu, care se afla acum in SUA, a decis sa isi ia prin surprindere fanele cu cateva poze incendiare de la piscina. &nbs...
Crimă la Călăraşi: 60 de ani de puşcărie pentru 2 tineri care şi-au ucis cu o deosebită cruzime vecinul
18.07.17
Tinerii care şi-au omorât cu bestialitate un consătean au fost condamnaţi la câte 30 de ani de închisoare.Potrivit procurorilor, în luna martie curent, inculpaţii au consumat alcool cu victima în gospodăria ultimului din satul Pituşca, raionul Călăraşi, după care...
FOTO, VIDEO: Victoria Tunç „a scos scheletul din dulapul ei”: vloggerița a participat acum patru ani la „Moldova are Talent”!
18.07.17
De câteva luni, Victoria Tunç își delectează urmăritorii virtuali cu filmulețe ce conțin adevărate lecții de viață, trăite pe propria piele. Vloggerița originară din Moldova și stabilită cu traiul în Cipru a reușit să adune peste 70 de mii de fani pe pagina sa de...
Fii alături de noi!
Top