După finisarea studiilor la ASEM, a decis să înveţe în Germania. Surprizele unui student peste hotare, relatate de Victoria Sîrbu
Arhitectura impresionantă şi istoria bogată sunt principalele motive de a vizita Germania, prin prisma unui turist. Însă viaţa cotidiană este diferită de o scurtă vacanţă. Victoria Sîrbu ne-a povestit despre principalele lucruri pe care trebuie să le ştie un viitor student în Germania.

Victoria şi-a terminat studiile la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale a ASEM. Întrucât avea în spate şi experienţa internaţională Erasmus, a ales să îşi extindă cunoştinţele şi viziunile, pentru a deveni un expert în domeniul său și pentru a-şi dezvolta abilitățile critice în viitor.

 

Cât despre motivele alegerii de a studia în Germania, Victoria ne spune că ar putea scrie o listă întreagă, dar cel mai important motiv a fost faptul că în timpul studiilor de licenţă a fost bursieră a Fundaţiei Germane Konrad Adenauer din Republica Moldova, unde a cunoscut îndeaproape cultura Germaniei şi aspectele sale economice.

 

Victoria mărturiseşte că a avut aşteptări mari, de la calitatea studiilor până la modul de trai. „Pot să confirm că mediul academic din Germania este unul care îţi permite să creşti şi să te dezvolţi ca viitor cercetător.”, zice tânăra.

 

Sistemul de învătământ se bazează nu doar pe pregătirea teoretică, dar şi pe cea practică, astfel încât la finalul studiilor poţi fi uşor integrat în câmpul muncii. „Iar de infrastructură şi nivelul de trai nici nu mai vorbesc, mi-au întrecut aşteptările”.

 

 

Însă Victoria a întâlnit şi unele piedici. Oraşul în care locuieşte este unul mic, deci primul dintre obstacole, atât pentru tânără, cât şi pentru restul studenţilor a fost găsirea unei locuinţe. Însă, cu ajutorul voluntarilor de la universitate, la care se poate adresa orice student, a reuşit să depăşească problema.

 

Bine de ştiut pentru viitorii studenţi e că „În ceea ce privește universitatea, iniţial, a fost mai complicat, deoarece sistemul de învătământ se axează mult pe lucrul individual.”, ne comunică tânăra.

 

„Nu mai există profesorul care îţi spune tot în timpul seminarelor, însă studentul trebuie singur să găsească informaţia şi să pregătească subiectele”.

 

Venind dintr-un sistem de învăţământ centrat pe individualism, lucrul în echipă, o normalitate în vest, este, pentru tinerii din Republica Moldova, mai dificil. Deşi, după părerea Victoriei, nu e greu să te adaptezi și este benefică schimbarea acestui mod de a lucra şi de a studia.

 

Victoria îi încurajează pe tineri să aleagă Germania din 6 motive:

Este în TOP 3 destinaţii alese de studenţi.

Taxele de studii sunt mici.

Poţi găsi mereu oportunităţi şi evenimente la care să participi.

Diploma este recunoscută pe plan internaţional.

Ţara oferă un mediu favorabil pentru studenţi internaţionali, cu posibilitatea studiilor în engleză.

Promovează diversitatea şi toleranţa.

 

Tânăra îi motivează pe tineri să aleagă studiile peste hotare, bazându-se pe un citat al lui Terry Pratchett: „Why do you go away? So that you can come back. So that you can see the place you came from with new eyes and extra colors. And the people there see you differently, too. Coming back to where you started is not the same as never leaving.” 

 

Traducere: De ce pleci? Ca să te poți întoarce. Pentru a vedea locul în care ai venit cu ochi noi și culori în plus. Și oamenii de acolo te văd diferit. Să revii la locul unde ai început nu este același lucru ca să nu-l părăseşti niciodată. 

sursă: zugo.md
18.07.17
Saptamina
distribuie
Fii alături de noi!
Top
Recente
FOTO: Natalia Gordienko incearca sa dezvaluie subtil sexul copilului sau? Iata detaliile care au trezit suspiciuni
Natalia Gordienko va avea o fetita sau un baietel?Natalia Gordienko a postat pe contul sau de Instagram, o poza cu o fetita care este fericita, insotita de comentariul "Fericita". In acel moment…
Vine sau nu peste noi uraganul din România: Iată ce spun meteorologii moldoveni
Сорванные крыши домов, поваленные деревья, десятки пострадавших и восемь погибших людей – таковы последствия…
COMOARA ascunsă din pachetul de țigări. Toată lumea le aruncă, deși pot câștiga sume URIAȘE
Pentru mulți fumători, foița aurie sau argintie care acoperă țigările într-un pachet este complet inutilă, însă niciunul nu știe că prin aruncarea acestora pierd cel puțin 500 de euro.O…
Membrii trupei DJ Project, răniţi grav după ce un TIR s-a răsturnat peste maşina lor
Membrii trupei DJ Project, Gino Manzotti, DJ Maxx şi Mira, sunt printre victimele accidentului rutier care a avut loc luni, pe DN7, în judeţul Vâlcea, când un TIR s-a răsturnat şi a lovit două…
Neymar încinge spiritele la PSG! Brazilianul, la un pas de bătaie cu Cavani după meciul cu Lyon!
Thiago Silva a evitat o bătaie între Edinson Cavani şi Neymar, după meciul disputat de PSG pe teren propriu cu Olympique Lyon, informează L'Equipe.Conforma jurnaliştilor francezi, Cavani i-a…