Fii alături de noi
Deja Îmi place!
După majorarea vârstei de pensionare, bărbații, practic, nu vor primi pensii
Statul Republica Moldova nu plătește pensii, ci indemnizații de sărăcie, de această părere este demograful Valeriu Sainsus, care a participat la o emisiune moderată în studioul Sputnik Moldova.

Valeriu Sainsus spune că majorarea vârstei de pensionare în Republica Moldova a adus mari discriminări.

"Este nedrept ca vârsta de pensionare să fie mai mare decât speranța de viață a populației", spune demograful. Și tot el exemplifică: În Republica Moldova speranța de viață a bărbaților este sub 70 de ani, în timp ce vârsta de pensionare a lor a fost majorată la 65 de ani. În aceste condiții, unii bărbați, după ce au contribuit o viață întreagă la fondul de pensionare, vor beneficia de pensii doar vreo doi ani până a deceda.

 

Și asta în condițiile în care, în mod normal, speranța de viață după pensionare trebuie să fie nu mai mică de 12-15 ani. Adică, bărbații ar trebuie să primească pensia timp de 12-15 ani, nu de 2-3 ani. Valeriu Sainsus a mai precizat că Recensământul 2014 arată că populația productivă este mul mai mică decât în 2004.

 

"Moldova nu mai este o țară care poarte exporta oameni. Populația de vârstă aptă de muncă s-a minimalizat. S-a diminuat și populația capabilă să se reproducă", afirmă demograful. Și, mai precizează Valeriu Sainsus, din cauza acestor probleme este compromisă dezvoltarea economică a țării. "20 la sută din populația Republicii Moldova este de vârstă prepensionară, iar majoritatea populației care are un potențial mare de muncă, cei care au vârsta de 30-40 de ani, s-a redus foarte mult", spune demograful.

 

"Colapsul demografic compromite dezvoltarea economică a țării. Atâta timp cât țara este în diminuare, iar noi nu avem șanse să ne completăm aceste resurse umane, este un mesaj alarmant pentru guvernanți", a menționat expertul. Potrivit Recensământului 2014, în țară s-a redus numărul populației apte de muncă (16 — 61 de ani). Dacă în anul 2004 această categorie constituia 63,9%, în anul 2014 indicele respectiv a coborât până la 63,1% din numărul total al populației.

 

Totodată, a crescut de la 14,8% până la 18,5% numărul celor cu vârsta de peste 61 de ani, iar numărul celor de până la 16 ani s-a redus de la 23% la 18,4%. Valeriu Sainsus, care este doctor în științe demografice și conferențiar universitar la Academia de Studii Economice.

sursă: sputnik.md
17.04.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top