Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Fostul purtător de cuvânt al lui Vlad Filat face DEZVĂLUIRI senzaționale despre șeful său
Igor Volnițchi, fostul purtător de cuvânt al ex-premierului Vlad Filat, a vorbit în premieră despre regretele pe care le-a anunțat politicianul prin intermediul avocatului său Igor Popa.

Jurnalistul s-a referit alegerile anticipate din 2013, care nu au mai avut loc, despre încrederea pe care a avut-o Vlad Filat în unele persoane din anturajul său, dar și despre „moldovenii trădători”. 

„Nu cred că este cineva care cunoaşte mai bine decât mine despre aceste trei mari regrete ale lui Vlad Filat”, scrie Volnițchi într-un editorial plasat pe tribuna.md.

 

„Dar, să revenim la regretele lui Vlad Filat. Primul regret: în 2013, într-adevăr în echipa fostului Premier erau multe discuţii despre posibila declanşare a alegerilor anticipate. Personal am vorbit cu Vlad Filat nu o dată la această temă şi, trebuie să recunosc, că, probabil, am fost cel care a insistat cel mai mult pe anticipate. Mie îmi era clar că, în situaţia în care se ajunsese după scandalul legat de tragicul caz din „Pădurea Domnească” (care a arătat „faţa” adevărată a multor instituţii de stat şi a multor demnitari din Moldova), dar mai ales după demiterea Guvernului pe data de 5 martie 2013, nu se mai putea de continuat nici guvernarea, nici parteneriatul politic de atunci, nici tolerarea unui sistem, care în acele zile dovedise că are o faţă şi o esenţă mai hâdă chiar decât pe vremea comuniştilor, iar unica soluţie erau anticipatele. Vlad Filat ştia aceste lucruri şi înţelegea poate chiar mai bine decât mine gravitatea situaţiei, dar au existat trei factori care l-au făcut să renunţe la ideea anticipatelor şi să continue guvernarea, chiar dacă era sigur că el, personal, şi partidul pe care-l conducea vor avea doar de pierdut.

 

Primul factor: un sondaj (nu a fost făcut public), care arăta că în Parlament, în caz de anticipate, treceau doar două partide: PCRM şi PLDM. Comuniştii reveneau la guvernare, iar PLDM rămânea în opoziţie, dar cu o pondere aproape egală cu a comuniştilor. Atunci, Vlad Filat mi-a spus: „Cum rămâne cu Vilniusul (avea în vedere Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius – n.a.), cum rămâne cu Acordul de Asociere şi cu liberalizarea vizelor? Pentru asta am muncit atâţia ani, ca acum comuniştii să distrugă totul? Trebuie să strângem dinţii şi, ne place sau nu ne place, să mergem înainte”.

 

Al doilea factor: partenerii externi. Aici nu pot spune prea multe, ştiu doar că presiunile din partea acestora erau enorme. Despre ele mi-a vorbit în repetate rânduri Vlad Filat, dar nu mi-a dat prea multe detalii. Poate că partenerii externi ştiau şi ei de acel sondaj sau poate ştiau altceva – nu aş putea spune, dar cert este că rolul lor a fost decisiv.

 

Al treilea factor: anturajul. O asemenea decizie Vlad Filat nu putea lua de unul singur şi, evident, s-a interesat de părerea mai multor oameni. Nu voi da nume la această etapă, dar marea majoritate a celor de opinia cărora s-a interesat Vlad Filat îi spuneau că guvernarea trebuie continuată în numele integrării europene, că trebuie de acceptat orice sacrificiu, iar istoria va fi cea care ne va răsplăti (cel puţin, aşa informaţii am eu). Având încredere în aceşti „sfetnici”, Vlad Filat nici o clipă nu a admis gândul că nu integrarea europeană sau viitorul democratic al Republicii Moldova îi interesa pe ei, ci funcţiile călduţe pe care le aveau. Niciunul dintre ei nu a avut curajul să plece atunci din funcţie şi să spună: „Dle Filat, Dvs. faceţi un sacrificiu şi noi, ca să demonstrăm că nu la funcţii ne-am gândit când V-am dat unele sfaturi, suntem solidari şi vă urmăm”. Odată cu plecarea lui Vlad Filat de la Guvern, doar eu şi Vadim Pistrinciuc am depus cereri de demisie. Vadim l-a urmat pe Vlad Filat la partid, iar eu am ales să merg în sectorul privat. Alţii, din contra, i-au cerut lui Vlad Filat noi funcţii în noua guvernare şi le-au primit. Presupun că au cerut acele funcţii „pentru a contribuii mai bine la integrarea europeană a Republicii Moldova şi la viitorul democratic al ţării”.

 

Al doilea mare regret al lui Vlad Filat – încrederea cu care i-a tratat pe unii oameni. Nu cunosc exact ce a avut în vedere liderul PLDM: poate s-a referit la prestaţia oamenilor de care am vorbit eu mai sus şi la interesele lor reale, pe care el le-a înţeles prea târziu, sau poate la altceva. Însă, totuşi, aş vrea să mă refer la o situaţie concretă: la o zi sau două după ce Consiliul politic naţional al PLDM a făcut publică lista de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Vlad Filat m-a invitat la o cafea. Am venit la acea întâlnire cu lista de candidaţi ai PLDM scoasă pe o foaie şi l-am rugat pe Vlad Filat să mă asculte puţin. I-am făcut o scurtă descriere a calităţii primelor 30 de persoane din acea listă, prezentându-i anumite informaţii despre unii dintre aceştia. Mai mult de jumătate erau cu potenţiale grave probleme de imagine, şantajabili, cu vulnerabilităţi. Vlad Filat nu a stat să mă asculte până la capăt, fiind ocupat cu chestii poate mai importante, şi mi-a tăiat-o: „Crezi că eu nu ştiu asta? Ştiu, dar, în primul rând, nu eu fac lista, iar în al doilea rând, nu pot să fac acum revoluţii cum vrei tu, că scindez partidul în plină campanie electorală. Nu am îngeri cu imagine imaculată ca să împlu cu ei lista. Niciun partid nu-i are. Asta e realitatea şi reieşim din ce avem”. Tare aş vrea să cred că, atunci când vorbeşte de al doilea său regret, Vlad Filat îşi aminteşte şi de acea discuţie a noastră. Mai ales că ştim ce prestaţie a avut ulterior fiecare din persoanele la care m-am referit eu.

 

Al treilea mare regret al lui Vlad Filat: „moldovenii, pe care i-a ajutat, sunt trădători”. Intuiesc că Vlad Filat s-a referit la lucrurile bune pe care le-a făcut, dar despre care nimeni acum nu vrea să-şi amintească. Le voi aminti eu cu această ocazie, măcar pe unele dintre ele: Vlad Filat şi echipa sa au scos Moldova din faliment în 2009-2010 (moştenind ţara cu un deficit bugetar, echivalentul a 16% din PIB în 2009, deja în 2010 RM avea creştere economică, fiind printre primele ţări din Europa la acest capitol); Vlad Filat a venit cu un program de stabilizare şi relansare economică în 2009, care a permis Moldovei, în termen record, să obţină un Memorandum cu FMI în valoare de aproape 600 de milioane de dolari SUA; Vlad Filat a fost acel care a obţinut de la partenerii externi susţinerea Programului „Rethink-Moldova” în valoare de 2,6 miliarde de dolari SUA; Vlad Filat a fost acel care a obţinut semnarea Programului „Compact”, în cadrul căruia SUA au alocat Moldovei 262 de milioane de dolari pentru drumuri şi irigare; Vlad Filat a început procesul de negocieri cu UE pe marginea Acordului de Asociere, Acordului de Liber Schimb, Acordului de Liberalizare a Vizelor, Acordului de Aderare la Spaţiul European Aerian Comun şi, datorită sacrificiului de care a dat dovadă ulterior, aceste acorduri au ajuns să fie semnate, să intre în vigoare (dacă astăzi cetăţenii RM zboară liber în ţările UE, fără viză şi la preţuri accesibile, acesta, în mare parte, este meritul lui Vlad Filat); Vlad Filat a umblat luni întregi, încălţat în cizme de cauciuc, prin mocirla din lunca Prutului, ajutând satele, oamenii ce au avut de suferit de pe urma inundaţiilor din vara anului 2010, iar noul sat Cotul Morii, apărut în câteva luni pe loc gol, este în mare parte meritul lui; Vlad Filat şi echipa sa au implementat noul sistem de asistenţă socială, de care şi acum beneficiază sute de mii de moldoveni etc. Eu nu mai vorbesc acum de sutele de persoane (pensionari, invalizi, sportivi, jurnalişti etc.) ajutate personal de Vlad Filat să treacă peste momente dificile din viaţa lor. Dar oare îşi mai aminteşte cineva de astea? Desigur, nu! Sau, dacă şi îşi aminteşte, nu spune nimănui, pentru că a recunoaşte meritele şi calităţile bune ale lui Vlad Filat nu e la modă. E mult mai uşor să spui că crezi în basmele cu miliardul furat, chiar dacă orice om cu mintea lucidă înţelege că nu e nici o boabă de adevăr în această poveste de adormit maturii.

 

În final, aş vrea să spun că şi eu că am mai multe regrete, iar unul e chiar mare de tot şi sper să pot cândva să-l aduc la cunoştinţa lui Vlad Filat: Regret că am fost prea naiv şi am crezut că Moldova poate fi guvernată democratic, fără abuzuri, fără implicarea instituţiilor statului în jocuri politice, fără reglări de conturi etc. În genere, regret că am crezut că în Moldova se poate de făcut politică cinstit. Poate dacă nu credeam aşa, alta ar fi fost azi situaţia…”, a punctat fostul purtător de cuvânt al lui Vlad Filat.

20.03.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Altele
Se anunță deconectarea programată de la curentul electric! Vezi lista adreselor
20.03.17
Pentru îmbunătăţirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S. “RED UNION FENOSA” S.A. anunţă întreruperi programate ale furnizării energiei electrice în localitățile menționate mai jos. Iată adresele vizate pentru luni, 20 martie, marți, 21 martie, și miercuri, 22 mar...
VIDEO: Orchestra Tharmis, show de excepție la Românii au talent! Au luat patru de DA
20.03.17
Multă energie și voie bună a adus formația Tharmis pe scena de la Românii au talent. Talentații muzicieni au reușit să ridice sala în picioare, iar jurații să danseze pe tot parcursul prestației.Cei din orchestra Tharmis, în frunte cu Valentin Uzun, au ales să cucereas...
VIDEO: Doar în Moldova: Pasagerii a două maşini diferite închină pahare în mijlocul drumului
20.03.17
Cel puţin noi aşa ceva nu am mai văzut. Comportamentul neadecvat a doi şoferi şi pasagerii acestora a devenit viral în online-ul moldovenesc.Totul s-a întâmplat pe şoseaua care leagă Aeroportul de capitală şi a fost surprins de un martor ocular.   Şoferul un...
ORA DE VARĂ: Când trece Republica Moldova la ora de vară
19.03.17
Anual, în ultima duminică a lunii martie, Republica Moldova trece la ora de vară. Schimbarea ceasurilor la ora de vară 2017 pică în noaptea de 25 spre 26 martie astfel că ora 3:00 va deveni ora 4:00.Din cauza trecerii la ora de vară data de 26 martie va fi mai scurtă cu o oră ...
Detalii noi în cazul reţinerii primarului de la Basarabeasca; Consilier raional: „A fost vizitat anterior de reprezentanţi ai Partidului Democrat”
19.03.17
Primarul oraşului Basarabeasca, Valentin Cimpoieş, ar fi fost reţinut vineri, 17 martie, de oamenii legii pe motiv că nu ar fi acceptat oferta Partidului Democrat de a adera la formaţiune, susţine Oleg Fedko, consilier raional din partea Partidului Nostru din raionul Basarabeasca. ...
Fii alături de noi!
Top
Recente
FOTO: Adevarata poveste a femeii musulmane care trece “indiferenta” pe langa victime ale atacului terorist din Londra
O fotografie cu o femeie musulmana, purtand hijab, trecand pe langa victime ale atacului terorist din Londra, butonand un telefon, a starnit reactii mixte pe retelele de socializare in ultimele ore.Blogurile…
Incendiu la un depozit de arme în Ucraina: Un mort, spațiul aerian închis
Autoritățile ucrainene au anunțat un prim deces în urma incendiului uriaș, izbucnit în noaptea de miercuri spre joi la un depozit de arme și muniții în apropiere de estul rebel al Ucrainei, care…
Altă săptămână, un nou bolid: Cu ce maşină de lux a venit Ţuţu la şedinţa Parlamentului
Deputatul PD Constantin Ţuţu îşi schimbă maşinile la fiecare şedinţă a Parlamentului. După ce săptămâna trecută s-a afişat cu un Mercedes din clasa S, astăzi a venit la locul de muncă…
FOTO: Idei pentru o grădină de poveste. Nu arunca vechiturile, ci foloseşte-le ca suport pentru flori!
A venit primăvara, zilele urâte sunt pe cale să devină amintire, astfel că a sosit vremea să-ţi transformi curtea casei într-o oază de linişte, frumuseţe şi culoare. Şi dacă nu ai casă,…
VIDEO: ŞOC la Hollywood! Un actor celebru s-a SPÂNZURAT! Avea doar 29 de ani
Încă o dramă la Hollywood! Actorul Aaron Eaton, de 29 de ani, a decis să-şi încheie socotelile cu viaţa şi s-a spânzurat. Tânărul este cunoscut pentru rolul interpretat în filmul ”Brotherhood”,…