Fii alături de noi
Deja Îmi place!
Fostul sponsor al comuniştilor, milionarul Volneanschi, condamnat la 9 ani de închisoare
Ex-preşedintele consiliului societăţilor comerciale Elat și Sigma, Leonid Volneanschi a fost condamnat la nouă ani de închisoare, pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, prin sustragerea sumei de 3,2 milioane lei de la Universalbank, aflată acum în proces de lichidare.

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, "în perioada anului 2011, fiind preşedintele consiliului societăţilor comerciale Elat şi Sigma, inculpatul a obţinut prin înşelăciune şi abuz de încredere, un credit pe o perioadă de 24 luni în sumă de 3.200.000 lei de la Universalbank", fosta bancă al bancherului rus Gherman Gorbunţov, implicat în mai multe afaceri şi tranzacţii dubioase.

 

A însuşit ilicit 3,2 milioane lei

 

"Pentru creditul acordat urma să se încheie un contract adiţional la contractul de ipotecă între Universalbank - în calitate de creditor ipotecar, Elat - în calitate de debitor ipotecar şi Sigma - în calitate de proprietar, prin care se garantează şi creditul acordat preşedintelui consiliului societăţilor comerciale.

 

În continuare, inculpatul, urmărind asigurarea fictivă a creditului acordat de Universalbank, prin ipotecarea bunurilor ce aparţin SA Elat şi SA Sigma, a determinat persoanele responsabile din cadrul acestor societăţi să încheie un acord adiţional la contractul de ipotecă cu banca, garantând astfel creditul obţinut de inculpat în sumă de 3.200.000 lei.

 

Având în vedere că acordul adiţional de garantare a creditului a fost încheiat cu încălcarea legii, la scurt timp, acesta a fost reziliat, iar inculpatul a însuşit prin înşelăciune şi abuz de încredere 3.200.000 lei, prejudiciind instituţia financiară în proporţii deosebit de mari", susţine Procuratura  Anticorupţie.

 

În consecinţă instanţa de judecată l-a condamnat pe Leonid Volneanschii la nouă ani de închisoare, cu executare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii şi de a exercita activităţi legate de circulaţia banilor pe un termen de 5 ani.

 

Milionar controversat

 

Cunoscut altădată ca manager şi acţionar al grupului de firme Elat, preşedinte al unei fundaţii culturale cu acelaşi nume şi preşedinte de onoare al Federaţiei Moldoveneşti de Haltere, Leonid Volneanschi, a figurat în mai multe scandaluri, de atacuri raider, de priviatizare a unor obiective ale statului etc.

 

Totodată, una din companiile lui Volneanschi a fost în anul 2009 unul din principalii sponsori a campaniei electorale a Partidului Comuniştilor, contribuind cu circa 1,5 milioane de lei.

 

Continuarea citește aici

17.03.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top