Fii alături de noi
Deja Îmi place!
FOTO: Un viticultor din Franța a aprins mii de torțe ca să își protejeze viile de înghețuri
Condițiile meteorologice nefaste le dau bătăi de cap agricultorilor și le amenință producția. Un proprietar de vii din regiunea Chablis din Franța nu a stat cu mâinile în sân atunci când au dat înghețurile. A aprins torțe și le-a aranjat printre rândurile de vie pentru ca butucii să nu înghețe.

Exemplul francezului a picat la țanc, dat fiind dezastrul pe care îl cauzează lapovița și ninsorile din aceste zile. Producătorii agricoli privesc neputincioși cum florile pomilor fructiferi sunt sfâșiate de vânt, iar mâine-poimâine vor da înghețuri.

 

Înghețurile târzii de primăvară pot afecta florile total sau parțial iar cultura poate fi compromisă dacă nu se iau la timp măsuri. Metodele de intervenție sunt variante, fie că vorbim de fumigație, încălzirea aerului din livadă, metoda ventilării aerului şi mărirea umidităţii aerului până la lucrările culturale, genetice şi de aplicarea tratamentelor de sezon.

 

Perdeaua de fum e una din tehnici. Se recomandă folosirea unor substanţe care să producă un fum persistent în jurul pomi­lor. Aerosolii produşi trebuie să fie de culoare albă, întrucât au o mai mare putere de reflecţie şi împiedică astfel producerea radiaţiei noc­turne.

 

Resturile organice pot fi formate din paie umede, turbă, gunoiul păios, crengi sau frunze precum și rumegulul de lemn umectat, se așează în diferite puncte din livadă în grămezi, astfel ca după aprinderea lor să se realizeze o perdea de fum de intensitate egală în toată livada, recomandă agrointel.ro.

 

Principii asemănătoare pot fi urmate în cazul viilor. Iată că francezul a optat pentru torțe.

 

Adevărul e că imaginile distribuite de portalul de știri diez.md arată uluitor.

sursă: ea.md
21.04.17
Saptamina
îmi place
distribuie
Fii alături de noi!
Top